A krémlevesekben többek között az a jó, hogy a domináns alapanyagból aránylag rengeteget felvesz, miközben annak kidomborítja saját ízét. Karfiolból pedig könnyű túl nagyot venni. Fél karfiolt nem adnak sehol, ha pedig a legnagyobb a legszebb, akkor azt kell elhozni.
Káposztafélékből (a karfiol is káposztaféle) nehéz jó krémlevest csinálni. Ha túl sokáig fő, undorító lesz az íze, nem mellesleg okkersárgás színt vesz fel, ami csak ront helyzeten. Lehet alaplével dolgozni, bár könnyen elnyomja a karfiol ízét, másrészt plusz munkát igényel. Nagyon egyszerűen is lehet jó krémlevest készíteni. Az alapgondolat az, hogy a karfiolhoz illik a citrom. Előnye, hogy nem hagyja elszíneződni a krémlevest, emellett frissíti az ízét, ami főtt káposztaféléknél létkérdés.
Összetevők:
- nyolcvan dekagramm tisztított karfiol
- öt dekagramm a póréhagyma fehér részéből
- két kis szál, vagy egy nagy citromnád
- egy citrom
- két teáskanál koriandermag
- egy tonhalkonzerv: százötven gramm sós lében eltett tonhal
- két dekagramm földimogyoró: ez natúr, nem pirított. A pirított is jó, azt is érdemes tovább pirítani kissé.
- egy teáskanál fekete szezámmag: a földimogyoróval ketten adják a zsiradékot a levesbe, másrészt ízesítenek.
A karfiolt rózsáira szedtem. A citromnádat megtisztítottam. A külső takarólevelet kidobtam. A szár alját levágtam a levelek tövéig. Innen elkezdtem karikázni. Amint rostosabbra váltott a külső levél, levettem. Félreraktam, majd folytattam a belső puha rész karikákra vágását. Ezt a folyamatot megismételve lehet a citromnád puha részét elválasztani a rostostól. A rostos rész sok ízanyagot tartalmaz, de nem lehet megenni úgy, ahogy a puha részeket.
Vizet forraltam, amibe beleraktam a teafilterbe rakott koriandermagokat, a citromnád összekötözött rostos leveleit. Amint felforrt megsóztam, majd beleraktam a képen látható módon felszelt póréhagymát, fél citrom levét és a karfiolrózsákat. Addig főztem, amíg a karfiol roppanósra puhult. Közben száraz serpenyőben megpirítottam a szezámmagot és a földimogyorót. Pár szép tonhaldarabot félretettem díszítéshez, a többit két tálka aljára raktam.
Amint megfőtt a karfiol, egy szűrőbe borítottam úgy, hogy a főzőlevet is felfogtam. Kidobtam a karfiollal főtt fűszereket. A leszűrt karfiolt és a póréhagymát turmixgépbe raktam. Beleöntöttem fél citrom levét, majd pár merőkanállal a főzőléből. Összeturmixoltam. Szükség szerint hígítottam a főzőlével, megsóztam. A krémlevest a tálkákba szedtem. Ráraktam a félretett tonhaldarabokat. Megszórtam a pirított szezámmaggal, földimogyoróval és a citromnád karikákkal.