A bundás disznó a meleg Földközi-tengerre utazik citromért, rozmaringért, olíváért, babérért. Magával viszi hű társait, a mostanában visszatért parázskrumplit és új fokhagymát.
Ha el kéne helyeznem a Mediterráneum térképén a következő receptet, Spanyolországra böknék. Egyrészt rákaptak a mangalicára, másrészt az ember folyton krumplis receptekbe botlik, ha Spanyolország gasztronómiájáról olvas. Az ország déli fekvése ellenére szépen terem náluk a burgonya, aminek az ország domborzata lehet az oka. Spanyolország jelentős része hegység, vagy fennsík; a serrano sonka is hegyi sonkát jelent.
Összetevők:
- fél kiló mangalicacomb: szép márványos húsrész a comb külső részéből. Alkalmas hirtelen sütésre szeletben, vagy kockázva, de lassan sütve, egészben is kiváló.
- fél kiló parázskrumpli: az apró szemű újkrumplit hívják így.
- három közepes gerezdnek megfelelő új fokhagyma
- egy kezeletlen héjú citrom
- kisebb rozmaringág
- két babérlevél
- hat dekagramm olajbogyó: ez itt török pácolt fekete olajbogyó.
- két evőkanál disznózsír
A krumplit megmostam, majd sós vízben puhára főztem Közben két centis darabokra vágtam a mangalicát. A fokhagymát durvára vágtam, a citromhéjat vékony csíkokban lehántottam, a rozmaringleveleket felaprítottam. A zsírt egy nagy serpenyőben felmelegítettem, majd ebben körbepirítottam a húst, félretettem. Amint a krumpli megfőtt, leszűrtem, majd a szűrőben hagytam gőzölögni öt percet. Így gyorsan kiszárad a héja, amitől könnyebben pirul. A babérlevelet félretettem. A krumplit hozzáadtam a húshoz, majd nagy lángon sütni kezdtem. Hamarosan hozzáadtam a durvára vágott fokhagymát, és a félretett babérleveleket is. Megsóztam, Tellycherry borsot törtem rá. A mangalicát viszonylag hamar ki kell venni egy tányérra, hogy ne süljön túl. Amint a krumpli elérte a kívánt színt, beleforgattam a rozmaringot, a citromhéjat és az olajbogyót. A krumpli tetejére raktam a mangalicát is, lefedtem. Tíz percig hagytam, hogy a fűszerek illatát felvegyék az alapanyagok, másrészt a mangalica finoman tovább párolódjon. Tálalás előtt fél citrom levét facsartam rá. Még ha kissé ki is szárad a mangalica a vele való tapasztalat hiánya miatt, de még így is jobb az íze a vele készült fogásoknak. Csak legyen mint gyakorolni...