Feles zöldborsó krémleves
2018. december 12. írta: Gyalogrépa

Feles zöldborsó krémleves

feles_zoldborso_kremleves.jpg

A feles zöldborsó mostanában kissé kikopott a kiskereskedelemből a sárgaborsó javára, amit viszont számos helyen be lehet szerezni. Pedig ízre se nem jobb, vagy rosszabb, hanem más. Ezek olyan borsófajták, amiket nem friss fogyasztásra - mint a zsenge tavaszi borsót - hanem tartós élelmiszernek szánnak. Ízben erősen eltér a zsenge tavaszi zöldborsótól, inkább hasonlít a sárga színű társára.

A legelső recept, amit megismertem, a belőle készült krémleves. Füstölt húsos alaplével készül, viszonylag sok zöldséggel. A krémleves alapvetően egyhangúan füstölt-sós. Ezért kellenek bele az édeskés gyökérzöldségek. Faék egyszerűségű recept, munka alig van vele. Sok múlik a füstölt alaplé ízén, és a gyökérzöldségeken amikkel a krémleves készül.

feles_zoldborso_kremleves_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • negyed kiló száraz feles zöldborsó
  • fél liter füstölt húsos alaplé
  • negyed kiló fiatal sárgarépa és petrezselyemgyökér vegyesen
  • zöld petrezselyem és kevés vaj (elhagyható)

feles_zoldborso_kremleves_prep.jpg

A borsót korábban átmostam, majd beáztattam pár órára. Leszűrtem, majd lábasba tettem. Felöntöttem a füstölt alaplével, majd kis lángon főztem. A füstölt alaplé sós, emiatt a levest külön sózni nem kell. Megtisztítottam a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, majd a képen látható módon daraboltam. Még mielőtt a borsó megpuhult volna, a beleraktam a zöldségeket a lábasba. Felöntöttem annyi vízzel, hogy a leves a zöldségeket is ellepje. Lefedve főztem tovább. Akkor jó, ha nagyjából egyszerre puhul meg a borsó és készülnek roppanósra a zöldségek. A zöldségeket kivettem, a levest merülőmixerrel pürésítettem. A zöldségeket visszaraktam. Idáig tart a régi recept. Kevés petrezselymet vajon megpirítottam, tálalásnál a krémleves tetejére raktam. A kissé megbarnult vajat a leves tetejére csepegtettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8914473170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.12.12. 11:37:14

Valóban, milyen más az íze a feles zöldborsó levesnek és a sárgaborsó főzeléknek. Mind a kettőt nagyon szeretjük, lassan elfelejtett ételek nálunk. Jó, hogy felhozztad az emlékezetembe, be is ütemezem, talán az Új Évre a lencse helyett.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.13. 05:36:25

@kobold63: Csereszabatos. Ugyanúgy ellátja a szerencsehozó funkciót Új Évre, mint a lencse.

Benikuty 2018.12.13. 11:55:31

@Gyalogrépa: Nekem szerencsét egyik sem hozott, legfeljebb szélgörcsöt :(

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.14. 05:28:58

@Benikuty: Azért, mert nem tetted közben keresztbe a lábad, és köptél át a vállad felett egy fekete macska felé. Különben nem működik. :)

Attilajukkaja 2018.12.20. 20:57:29

Nekem nagyon bejön! :o)
süti beállítások módosítása