
A médiákból könnyen azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy a mediterráneumban folyton nyár van. Pedig, nem, pontosabban csak a forgatócsoportok járnak nyáron. Tavasszal ott sincs feltétlenül cukkini, paradicsom, paprika, padlizsán. Vagy van, de az nem az igazi ilyenkor. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy tavasszal finom a hónapos retek, amire már rá lehet húzni egy tisztességes nyers salátát.

Összetevők:
- negyven dekagramm hónapos retek: egészen ízetlen retkekbe is belefutni. Olyan kell, ami kissé csípős, és - meglepő módon - retekillata van.
- negyven dekagramm feta sajt
- tizennyolc dekagramm olajban eltett szárított paradicsom: ez pontosan egy üveg Bretas paradicsomnak felel meg. Fokhagymával és szárított zöldfűszerekkel eltett török paradicsomról van szó. Nem olcsó, viszont megéri.
- két-három evőkanál citromlé ízlés szerint
- a képen látható mennyiségű petrezselyem
- két teáskanál szumák, vagy szömörce: citrusos aromájú fűszer. A Földközi-tenger keleti medencéjében népszerű.
- egy csipet fahéj: tompítja a könnyen egyhangúvá váló sós-savanyú ízt.
- két mokkáskanál őrölt római kömény
- nyolc dekagramm kalamata olajbogyó
A retket hasábokra vágtam, a fetát összetördeltem, hozzákevertem a kis darabokra vágott szárított paradicsomot, majd az üveg teljes tartalmát ráöntöttem. Az olajbogyót kimagoztam, apróra vágtam, aztán a többi összetevővel együtt a salátába kevertem. Tálalásnál friss petrezselyemmel és szumákkal szórtam meg. Sózni nem kell a feta sajt és a szárított paradicsom miatt. Frissen a legjobb, kár megvárni, hogy összeérjen. Kovászos kenyérrel kiváló, de feltekert lepénykenyérbe gyömöszölve is üt.
Azért a legjobb retkeknél is van kakukktojás, ami menthetetlenül pudvás.
