Sült fehérpenészes sajt avagy fondü háncsdobozban
2021. szeptember 20. írta: Gyalogrépa

Sült fehérpenészes sajt avagy fondü háncsdobozban

sult_sajt.jpg

Kamembert azért nem mondok, mert vannak sokkal alkalmasabb sajtok is erre a feladatra. Fontos paraméter, hogy magas zsírtartalmú legyen. A colommiers, amivel itthon gyakran összefutni, meglehetősen fura, kicsit éppen beinduló káposztára emlékeztető szagú, ami felmelegítve elég kellemetlen lehet. Brieből könnyű jót szerezni, de a formája miatt alkalmatlan. Fehérpenészes sajtot egészben sütünk, különben kifolyik a lényeg. Másrészt hatalmas, talán nyolc-tíz emberre is elég egy brie. Két emberre optimális egy tíz-tizenkét centiméter átmérőjű, magas zsírtartalmú, lágy ízű fehérpenészes sajt. Előny, ha megvan 3-4 cm magas. Ennyivel is több a belső lágy rész a burkolathoz képest. Kulcselem a háncsdoboz, mint csomagolás - ez szolgál sütőedényként. Minden más esetben a penészréteg valahol felnyílik magától és kifolyik, leég minden, ami fontos.

sult_sajt_alapanyagok.jpg

Szóval nem kell nagy dolgokra gondolni! Van egy jó fadobozos sajtunk. Kivesszük a fóliából, majd visszacsúsztatjuk a fadobozba. A fadobozt alufóliával burkoljuk alulról, hogy ne égjen meg. Egy hegyes, éles késsel rácsmintázatban bevagdossuk a sajtot legalább a közepéig. Ebbe vékony fokhagymaszeleteket dugdosunk. Módjával tegyük, mert a fokhagyma nem fő meg, kvázi nyers marad. Szúrjunk rövidre vágott rozmaringot, vagy kakukkfüvet a sajtba további ízesítés gyanánt. Egyéb nem kell. A sajt elég sós.

Százhatvan fokos sütőben sütjük addig, míg késpróbával vizsgálva azt nem tapasztaljuk, hogy rendesen megolvadt a sajt. Kivesszük, azonnal fogyasztjuk. Pirítóssal a legjobb, de héjában sült krumplival is nagyszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7216694160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2021.09.20. 09:48:01

Hiányolom a fázisfotókat! :D
(remek mulatság antitalentumok blogjain)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.09.20. 20:57:24

@Benikuty: Valóban. Lemaradt a fokhagyma felszelése, némi orrtúrás, meg az alufólia keresgélése. Pedig biztosan gazdagabb lenne a poszt. :)

Benikuty 2021.09.22. 11:03:05

@Gyalogrépa: Ez azért szűkítené a lehetőségeket.
süti beállítások módosítása