Spárgakrémleves egyszerűen
2017. április 18. írta: Gyalogrépa

Spárgakrémleves egyszerűen

spargakremleves.jpg

A spárga gyenge, de jellegzetes íze egyszerű elkészítést kíván. A levesbetétekkel érdemes játszani kicsit, de a lényeg a spárgán legyen! A fehér spárga kissé problémásabb, mint a zöld: rövidebb ideig tartható el, és szedni is nehezebb. A zöld és fehér spárga ugyanannak a rügynek két külön fejlődési állapota. A bakhátak mélyén élnek az áttelelő képletek, amiből a rügyek fejlődnek. A felszín alatti rügy a fehér spárga, a felszínen lévő, de még ki nem nyílt hajtás a zöld spárga. A legfontosabb szempont, hogy minél előbb a tányérra kerüljenek. Annak a legjobb, akinek van saját spárgája a kertben. Én meg mégsem csinálhatok bakhátat az erkélyre.

spargakremlevesalapanyag.jpg

A spárga alsó része fás, szinte ehetetlen. Viszont finom spárgaíze van, ezért érdemes felhasználni. A són kívül egyetlen fűszert választottam: szegfűborsot. Kellemes paszternákra emlékeztető édeskés illata jól együttműködik a spárgáéval. Levesbetétnek a spárgák csúcsait, egy zsenge sárgarépát, és céklaleveleket választottam. Bennragadt pár cékla még március elején, ami már nem fogyott el. Papírtörlővel kibélelt műanyag dobozban kihajtattam: így jutottam a legfrissebb céklalevelekhez.

spargakremlevesprep.jpg

A spárgákat megtisztítottam. A csomag másik felének a felhasználásából megmaradt fás töveket is megpucoltam, feldaraboltam. A spárgának néha elég nagy része fás, ezek közül némelyikből tényleg csak a csúcsot lehetett egészben hagyni: ahogy a képen is látszik. Tejet forraltam a szegfűborssal. Megsóztam, beletettem a fás spárgarészeket, kis lángon puhára főztem. Vajat hevítettem a serpenyőmben, amiben pirítani kezdtem a spárgacsúcsokat és a felkarikázott sárgarépákat. A spárgalevest turmixoltam, majd egy szűrőn átpasszíroztam. A puha spárgahús a levesbe került, a fás részek a szűrőben maradtak, ezeket eldobtam.

spargakremleves.jpg

Tálalatam. A krémleves tetejére a serpenyőben édeskés mogyoróízűre barnult vajból kanalaztam át keveset. Elkevertem. Raktam bele a pirított zöldségekből és céklalevelekből. Pár szelet parmezánt is adtam mellé, hogy mártogatni is lehessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8012429395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós Miklós 2017.04.18. 13:43:53

Jól hangzik, ki fogom próbálni. Tetszik a céklalevél.
Azt is érdemes tudni, hogy ár-mennyiség szinten a spárga nem pénztárca barát.
És pluszban van a minőség. Egy, a német földeken vásárolt spárga nagyságrendekkel jobb, mint az itthon kaphatóak.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.04.19. 05:41:20

@Miklós Miklós: Nos, mire ezt az egy csomagot kiválasztottam, már több kereskedő jópár csomag spárgáját körbeforgattam. Azt nem tudom, német földeken milyet kapni, de az a tapasztalatom, hogy az import spárga általában olasz, és legalább négy-öt napos, mire a polcokra kerül. A hazai ebből a szempontból előnyt élvez, mondjuk nem is kerül rá a csomagolás dátuma, de általában frissebb. A szomorú az, hogy nem figyelnek oda a tárolásra. A fehér spárgát süti a nap a piacon, egyébként meg a fűtött üzletekben a paradicsom mellett fonnyad. Lehet, hogy szedésnél még jó volt, csak a tárolásnál rontották el.
süti beállítások módosítása