
Az amerikai szenátus kantinjában már több mint száz éve állandóan étlapon tartják a füstölt húsos bableves egyik változatát. Több verzió is létezik arra, melyik szenátor harcolta ki, hogy felemeljék ezt az egyszerű levest; még az USA Szenátusának hivatalos weboldala szerint is. Nyilván azóta sokat változott a recept, de a legfontosabb, hogy egyszerű, viszonylag olcsó, laktató és közkedvelt. Az USA-ban nem egyedi, hogy egy élelmiszer ekkora megbecsülésre tesz szert: például Massachusetts állam kormányépületének egyik nagytermében főhelyen függ egy kipreparált atlanti tőkehal.

Összetevők:
- füstölt, vagy nyers sonka, esetleg csülök is szerepel a receptekben. A házilag érlelt sonkámat használtam. Ez nem túl sós, hogy áztatni kelljen, de a füstölt húsokat tanácsos.
- közepes méretű, világos bab, amit már előre kiáztattam. Eredetileg úgynevezett navy bean kell, de nálunk rettenetes minőségben láttam az ezen a néven futó termékeket.
- hagyma
- sárgarépa
- szárzeller
- burgonya: mivel sűrítéshez kell, lisztes fajtájút választottam.
- fokhagyma
- babérlevél, kakukkfű.

A babot lassú tűzön főzni kezdtem. A főzővizét nem sóztam meg, hogy ne keményedjen meg a bab.
A sonkát kisebb kockákra, a sárgarépát és a szárzellert nagyobb darabokra vágtam. A vöröshagymát és krumplit egyben hagytam, hogy könnyen ki lehessen venni. A fokhagymát apróra vágtam. A fűszereket teafilterbe csomagoltam. Mindent egy jó nagy fazékba tettem, lassú tűzön elkezdtem főzni. Sózni csak a végén tanácsos; sosem tudni pontosan mennyire sózza a levest a sonka.

Mikor a krumpli már majdnem szétesett, kivettem és kevés főzőlével pépesre turmixoltam. Amint a sárgarépa és a szárzeller megfőtt, kivettem, feldaraboltam. Ahogy a sonka megpuhult, kidobtam a bőrdarabot, a fűszereket és a vöröshagymát.

Miután a bab megfőtt, leszűrtem és áttettem a sonkás levesbe, lassan gyöngyözésbe hoztam. Belekevertem a leturmixolt burgonyát, visszatettem a sárgarépát és a szárzellert. Azért kell ennyit pakolászni a zöldségeket, hogy minden komponens annyira főjön meg, amennyire szükséges. Sőt, a bab se legyen kemény!

Nos, a bableves elkészítése arra inspirált, hogy az USA történelméről olvassak miközben kanalazgatom a levesemet. Mi mindenre jó egy egyszerű bableves?!