A következő recept a shakshuka és egy tökös tojásos lecsó között tévedt el valahol. Mindkettőben az a közös, hogy a nagy paprika- és paradicsomdömping orvoslására, kihasználására születtek. Erre jó a sima lecsó is, de ha ráunok, vagy valami komolyabbat akarok enni, akkor ezt a receptet készítem el. A mezei lecsóra épülő fogásokat mindenütt eszik, ahol van hagyma, paprika és paradicsom. Ilyen régiókban lecsót mindenki tud főzni aki már látott tűzhelyet, és tudja használni. Van aki egyszerűbbet, van aki bonyolultabbat főz, mindenki az ízlésének, tudásának, és persze a pénztárcájának megfelelően. Végül már nem is lecsónak hívják. Nyilvánvalóan mindenki a saját receptjét tekinti etalonnak, a többiek csak bénáznak, vagy egyszerűen tudatlanok. Egy közel-keleti nem fog csabai kolbászt karikázni a lecsójába, mi magyarok pedig biztosan nem szórjuk meg a lecsónkat aprított petrezselyemmel. Pedig nem rossz ötlet egyik sem.
Összetevők:
- vöröshagyma
- paprika: egy bogyiszlói, egy balatoni, és egy piros kaliforniai parika. Ez a három paprika jól kiegészítik egymást. A bogyiszlóinak intenzív paprikaíze van, a balatoni paprikának rengeteg húsa közepes paprikaízzel, a piros kaliforniai paprika pedig szintén húsos, és nagyon édes.
- valamilyen főzőtök-féle: jelenleg cukkini
- paradicsom: a legjobb a húsos főznivaló paradicsom, ugyanis a magházát, levét nem haszáltam föl ezeknek a leveses példányoknak.
- fokhagyma
- sajttal töltött paprika után megmaradt ízes paprikás olaj: sosem dobom ki, legalább olyan sokra tartom, mint a paprikát ami benne volt. Ha nem tunkolom ki, akkor főzök vele, de jó salátára is.
- tojás
- friss petrezselyem
- koriander, római kömény, fekete mustármag, kurkuma, füstölt paprika
- marokkói sós citrom: sóban eltett érlelt citrom. Idén készítettem.
Nagy tapadásmentes serpenyőben felforrósítottam a római köményt, koriandert, és a fekete mustármagot. Amint erős illata lett, hozzáadtam az olajat. Azonnal lefedtem, ugyanis a fekete mustármag könnyen szanaszét pattog. Hozzáadtam a felszeletelt hagymát, pár percig nagy lángon pirítottam. Beleraktam a felszeletelt fokhagymát, kurkumát, füstölt paprikát. Megsóztam. Belekerültek a kierezett, felcsíkozott paprikák, és a hasábokra vágott cukkini. Erős lángon pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsom húsát felcsíkozva. Addig forgattam, amíg kissé össze nem esett. A fakanállal kis gödröket képeztem, amibe beleütöttem a tojásokat. Kis lángra vettem, és addig készítettem, amíg a tükörtojást szoktam. A fehérje minél nagyobb része kicsapódott, de a sárgája folyós maradt. Amint elkészült, apróra vágott marokkói citromot és viszonylag sok petrezselymet raktam rá. Mivel alig van leve, egy lapáttal szét lehet osztani, és tányérokra szedni. Elég tartalmas, fűszeres fogás: ideális nyári vacsorának, vagy komolyabb villásreggelinek.