Az utóbbi hetekben bőven lehetett őzlábgombát szedni. Nekünk is sikerült szép adagot gyűjteni. Az apró dobverőket megtöltöttem, a kinyílt kalapok jelentős részét pedig szendvicskrémnek készítettem el. Erre különösen alkalmas as őzlábgomba, hiszen könnyen összeesnek, kiszáradnak a vékony kalapok, amitől nem lesz leveses a szendvicskrém. Galambgombával is érdemes próbálkozni, viszont az őzlábgomba mogyoróra emlékeztető aromája egyedülálló.
Összetevők:
- őzlábgomba kalapok
- sajtkrém
- édes hagyma, salotta, vagy lilahagyma
- repceolaj
- csípős szósz
- szerecsendió
Az őzlábgomba kalapokat megtisztítottam, apróra vágtam a hagymával együtt. Repceolajon addig pirítottam, forgattam, míg meglehetősen kiszáradt a keverék. A repceolaj talán a legjobb az őzlábgomba pirítására, mert ahhoz hasonló mogyorós aromája van. Szerecsendiót reszeltem rá, elkevertem a sajtkrémmel. Pár csepp csípős szósszal erősítettem az ízét. Megkóstoltam, megsóztam. A végeredmény egy karakteres ízű szendvicskrém, ami a hűtőben egy hétig eláll.