A fejes saláta szezon megkerülhetetlen fogása a tojásos nokedli. Érdemes már emiatt is tartani nokedliszaggatót, bár van aki kiskanállal is ügyesen szaggatja. Tessék frissen készíteni a nokedlit! Az előfőzött nokedli úgy viszonyul a frisshez, mint a tegnapi spagetti a frissen készülthöz. Mivel pár összetevős fogásról van szó, kulcsfontosságúak az alapanyagok.
Összetevők (egy főre):
- tíz dekagramm BL55 finomliszt: alacsony sikértartalmú lisztre van szükség, aminek egy részét akár búzakeményítőre is lehet cserélni. Minél nagyobb a sikértartalom, annál gumisabb a nokedli. Ami a péknek barátja, az itt ellenség.
- négy tojás: lehetőleg kapirgálós tyúkok alól kikerült tojást válasszunk! Ezek itt Heppenheimer tojások, ugyancsak kapirgálós tyúkok alól. Gyöngytyúktojással is kiváló lehet. Nemrég kaptam pár darabot. Aprók, a sárgájuk arányaiban nagyok, az ízük kiváló. Sok tojással szeretem a tojásos nokedlit, ezért a négy tojás.
- szabadföldi fejes saláta
- zsiradék a sütéshez: ez a lehető legfrissebb disznózsír. Éppen akkor sült ki. A célnak megfelel a vaj, a libazsír, vagy a kacsazsír is.
- borecet a salátához
A lisztre ráütöttem egy tojást, lazán beleforgattam. Annyi vizet adtam hozzá, amennyivel híg tésztát tudtam készíteni. Nem kell teljesen simára keverni, mert ettől a sikérháló elkezd kialakulni, amitől gumis lenne a nokedli. Minél hígabb a tészta, annál kisebbre készül a nokedli, és fordítva. Egy tányér fölött ki lehet próbálni, mekkora cseppek hullanak a nokedliszaggatóból. Ezeknek körülbelül a duplájára dagad a nokedli főzés közben. Nagyobb nokedlihez a szaggatót lassabban mozgatva kell a sűrűbbre kevert tésztát kiszaggatni - bár ebben semmi gyakorlatom nincs, a kisebbeket kedvelem. Lehet kézi krumplinyomót is használni szaggatáshoz - így hosszú tészta csíkokat kapunk.
Lobogva forró sós vízbe szaggattam a nokedlit. Onnantól, hogy feljöttek a víz felszínére, két percen belül készre főttek. Nyilván a nagyobb nokedlit tovább kell főzni. Leszűrtem, kissé lecsepegtettem, majd az előre felhevített két evőkanál disznózsírra borítottam. Pár percig nagy lángon pirítottam, majd hozzáadtam a három gyengén felvert tojást. Még kissé folyósan tálaltam. Megsóztam, Tellycherry borsot törtem rá. A salátát már előre megmostam, lecsepegtettem. Egy kis tálkában egy teáskanál borecetet elkevertem két teáskanál vízzel. Aki akar, tegyen hozzá kevés cukrot. Ebbe mártogattam a salátát. Amilyen egyszerű, pont olyan nagyszerű.