Tojásos nokedli
2018. május 31. írta: Gyalogrépa

Tojásos nokedli

tojasos_nokedli.jpg

A fejes saláta szezon megkerülhetetlen fogása a tojásos nokedli. Érdemes már emiatt is tartani nokedliszaggatót, bár van aki kiskanállal is ügyesen szaggatja. Tessék frissen készíteni a nokedlit! Az előfőzött nokedli úgy viszonyul a frisshez, mint a tegnapi spagetti a frissen készülthöz. Mivel pár összetevős fogásról van szó, kulcsfontosságúak az alapanyagok.

tojasos_nokedli_alapanyagok.jpg

Összetevők (egy főre):

  • tíz dekagramm BL55 finomliszt: alacsony sikértartalmú lisztre van szükség, aminek egy részét akár búzakeményítőre is lehet cserélni. Minél nagyobb a sikértartalom, annál gumisabb a nokedli. Ami a péknek barátja, az itt ellenség.
  • négy tojás: lehetőleg kapirgálós tyúkok alól kikerült tojást válasszunk! Ezek itt Heppenheimer tojások, ugyancsak kapirgálós tyúkok alól. Gyöngytyúktojással is kiváló lehet. Nemrég kaptam pár darabot. Aprók, a sárgájuk arányaiban nagyok, az ízük kiváló. Sok tojással szeretem a tojásos nokedlit, ezért a négy tojás.
  • szabadföldi fejes saláta
  • zsiradék a sütéshez: ez a lehető legfrissebb disznózsír. Éppen akkor sült ki. A célnak megfelel a vaj, a libazsír, vagy a kacsazsír is.
  • borecet a salátához

tojasos_nokedli_prep.jpg

A lisztre ráütöttem egy tojást, lazán beleforgattam. Annyi vizet adtam hozzá, amennyivel híg tésztát tudtam készíteni. Nem kell teljesen simára keverni, mert ettől a sikérháló elkezd kialakulni, amitől gumis lenne a nokedli. Minél hígabb a tészta, annál kisebbre készül a nokedli, és fordítva. Egy tányér fölött ki lehet próbálni, mekkora cseppek hullanak a nokedliszaggatóból. Ezeknek körülbelül a duplájára dagad a nokedli főzés közben. Nagyobb nokedlihez a szaggatót lassabban mozgatva kell a sűrűbbre kevert tésztát kiszaggatni - bár ebben semmi gyakorlatom nincs, a kisebbeket kedvelem. Lehet kézi krumplinyomót is használni szaggatáshoz - így hosszú tészta csíkokat kapunk.

Lobogva forró sós vízbe szaggattam a nokedlit. Onnantól, hogy feljöttek a víz felszínére, két percen belül készre főttek. Nyilván a nagyobb nokedlit tovább kell főzni. Leszűrtem, kissé lecsepegtettem, majd az előre felhevített két evőkanál disznózsírra borítottam. Pár percig nagy lángon pirítottam, majd hozzáadtam a három gyengén felvert tojást. Még kissé folyósan tálaltam. Megsóztam, Tellycherry borsot törtem rá. A salátát már előre megmostam, lecsepegtettem. Egy kis tálkában egy teáskanál borecetet elkevertem két teáskanál vízzel. Aki akar, tegyen hozzá kevés cukrot. Ebbe mártogattam a salátát. Amilyen egyszerű, pont olyan nagyszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8014014114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2018.05.31. 22:18:45

Én csak és kizárólagosan Larenzia fejes salátából és abból is csak a salátaszivből készitem a zöldet hozzá,de fokhagymát is teszek bele /azt hogy milyet ,természetesen nem árulom el/. A Tellycherryt ÚTÁLOM, csak Sarawak Blacket használok.

sóskatáska 2018.05.31. 22:20:25

kimaradt a maldon só. abbó jó sokat szoktam szórni ,télen a járdára is.

Gevlekte Salamander 2018.05.31. 22:32:41

Én Chroix selyemkesztyűben törlöm ki a meisseni porcelánba száradt Hemingway wasabit, mellé jóféle dulanói kétszer szuvidált (á la sous vide) Redneck steaket ropogtatok. Szigorúan Oklahoma's Joe szmókeren szervírozva Qutt Bull búzasörrel leöblítve.

GGy 2018.06.01. 08:48:36

@Gyalogrépa: Nem. Túl sznob. "Heppenheimer tojás" meg a "Tellycherry bors". Ezek nélkül meg se enném a tojásos nokedlit!!! :)))

A fickó 2018.06.01. 10:36:14

@GGy: Nabazm, ha egy 3 összetevős étel 2 összetevője az átlag szartól valamivel jobb és már ennyitől sznob, akkor nagy a baj az emberek fejével. Mo-n a gasztrokultúra amúgy is a béka segge alatt van. Akinek nem felel meg a festékes íztelen ipari tojás, a hajófenékről összesöpört "kapabors", az már sznob - csak úgy ismeretlenül.
Nem baj, költsetek inkább benzinre, az egészségesebb ... a Répa meg járjon továbbra is gyalog és így majd bőven telik Tellicherry borsra is. :DDD

GGy 2018.06.01. 13:33:01

@A fickó: Ez egy tojásos nokedli, sőt TOJÁSOS NOKEDLI, b@zmeg, nem pedig konyakos homárleves vagy bármi, ami elegánsan hangzik. A legegyszerűbb étel, amibe teljesen mindegy, hogy milyen sót meg borsot raksz, úgyse tudnád megkülönböztetni!!!

scsaba1 2018.06.01. 14:39:41

@GGy:

Izé... A poszt tényleg egy hangyányit (hangyányit?) modoros és tudálékos. Másfelől pont ezek az egyszerű ételek rendkívül alapanyagérzékenyek -minden sznoboskodás nélkül. Ha a tojásnak mellékíze van vagy már necces egy kicsit a frissességét illetőleg, melegen sokkal erősebben fog érződni az egész és itt nincs mellette fűszerek garmadája ami elfedné. Ugyanígy ha dohos a liszt például. Vagy ha éppen saláta ipari típusú, vastag levelű hosszú pulton tartásra - szállításra nemesített fajta, akkor úgy fogod érezni mintha lapulevéllel keresztezett kartonpapírt ennél - szemben a házikerti vékony levelű (és ezért jóformán szállíthatatlan) "vajsalátákkal" szemben.

Egyébként itt megint azok vannak előnyben akik vidéken élnek ill. valamennyit megtartottak a hagyományos vidéki életformából, azaz: vidáman kapirgál néhány tyúk a tyúkudvarban, a konyhakertben meg ott figyelnek - az egyébként lassan felmagzó - saláták.

Benikuty 2018.06.01. 14:58:20

@GGy: egy hétköznapi ételt is lehet igényesen készíteni, és nyilván te is így teszel. Itt nincs kapirgálós saját tojás, Heppenheimer féle viszont van, és bors is, tellycherry, ami kg-s árban olcsóbb mint a bolti szar.

sóskatáska 2018.06.01. 18:59:20

@scsaba1: A tyúkok itt vidéken a csirkeudvarban élnek ,nem a tyúkudvarban. És a kakasok sem a kakasudvarban.

Benikuty 2018.06.01. 19:19:17

@sóskatáska: baromfiudvar lesz az! Látom, műparaszt vagy :D:D

sóskatáska 2018.06.01. 19:22:12

@Benikuty: Apikám én igazi paraszt vagyok, te pedig egy okostojás.

Benikuty 2018.06.01. 19:26:34

@sóskatáska: látom bőrgolyó, méghozzá a b... fajtából:D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.01. 19:45:39

@GGy: Tehát szerinted feltűnősködök négy szem tojással, meg ~2 szem törött borssal? Na, ne légy nevetséges!
De semmi gond. Ha nem érzed az ízbeli különbséget a tojásnál meg a borsnál, akkor ez van, gyenge a szaglásod. Nekem a hallásom rossz, nem szégyen. De nem pofázok be a koncertre járóknak, hogy sznobok.
Nekem élmény egy ilyen tojásos nokedli. Megér nekem egy ebéd háromszáz forint helyett négyötvenet is.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.01. 20:01:56

@sóskatáska: Akkor gondolom pontosan tudod, mennyivel jobb a házi tojás, meg a kertből vett saláta annál, mint amihez mi városiak hozzájutunk a multiban. Nekem ezeket úgy kell összevadászni.
Amúgy meg "igazi" vidéken a tojásos nokedli pont ilyen minőségű alapanyagokból készül, csak a bors nem ilyen. De ha nem dobja meg az étel árát a bors, akkor nem mindegy, hogy a finomabbat veszem, vagy sem?

Benikuty 2018.06.02. 18:14:35

@Gyalogrépa: ma néztem meg, 12,5 gramm szemét aro bors 125 Ft, egy kg tellycherry bors 7500 Ft. Igaz, utóbbiból 250 gramm a rendelhető minimális mennyiség. Ennyit az állítólagos drágaságról... :D

Benikuty 2018.06.02. 18:15:57

@sóskatáska: : "Pöcs. "
Ez most a vezeték, vagy a keresztneved? :D

19540511 2018.06.02. 21:12:44

Engem nem az zavar, hogy milyen borst vagy akármit szór a tojásos nokedlire, inkább az, hogy nem jól készíti a nokedlit, amit bármelyik szakácskönyvben meg lehet nézni, hogy hogy készül. Általában úgy, hogy 1-2 kanál olajjal összekeverem a tojást és kb 1 dl tejet adok hozzá. A liszthez (én általában fél kg-ot használok 4 adaghoz) hozzáadom a tojásos-tejes keveréket, megsózom és annyi vizzel összedolgozom, hogy a megfelelő sűrűségű tésztát kapjam. Sokáig nem szabad kevergetni, mert kemény lesz a tészta. Utána gyorsan kiszaggatom forrásban lévő sós vízben. Én le szoktam öblíteni hideg vízzel miután leszűrtem és úgy teszek olajat rá, mivel a zsírt a gyomrom nem bírja. Utána jöhet a felvert tojás rá,amit a megfelelő állag eléréséig, állandó keverés mellett elkészül a tojásos nokedli.

GGy 2018.06.03. 08:46:43

@Gyalogrépa: Már majdnem egyetértettem veled, de a "belepofázással" elbasztad az egészet. Anyád pofázik, az!!!

bandigyerek 2018.06.03. 11:41:31

egy redvás tojásos nokedlin így összeveszni csak magyarok tudnak... (egyébként ez a fogalmatlan sznob Gyalogrépa tényleg nem tud nokedlit csinálni, ami leírt, annak a végeredménye egy csipetkeszerű szar.) :)

Benikuty 2018.06.03. 12:06:01

@bandigyerek: van ugye a nokedli (mint ez) és van galuska. Egyik sem szar, de aki az ételt annak nevezi, na az a szar ember. Esetleg redvás.

A fickó 2018.06.03. 13:25:44

@bandigyerek: "egy redvás tojásos nokedlin így összeveszni csak magyarok tudnak..."
Nem a tn elkészítésének helyes, vagy helytelen elkészítésének mivolta miatt "vesztek össze itt a magyarok", hanem eme étel esetében szokatlanul szofisztikált hozzávalók alkalmazása okán. A rosszindulatú beszólogatás meg nem összeveszés ...
Hogy nem te nem így készíted, pont leszarom és pont leszarja Gyalogrépa is - és gondolom, hogy még sok más olvasó is, főleg aki ténylegesen így készíti.
Azért még megemlítem, hogy a legfontosabb összetevőről a lisztről nem is esett szó a kommentekben, pedig minőségi liszt nélkül nincs miről beszélni ....
Szóval, számomra mindegy, hogy ki , hogyan készíti, de a végeredmény csakis akkor lesz ehető, ha a hozzávalók kifogástalanok.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.03. 13:55:03

@bandigyerek: Mitől is vagyok sznob? A feljebb kitárgyalt két szem borstól, vagy a négy szem tojástól?
Összeveszni a tojásos nokedlin? Hogyne! Jó látni, hogy egy ilyen egyszerű dolog is foglalkoztatja az embereket.
Ültess le egy bajait, meg egy szegedit, hogy beszélgessenek a halászléről!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.03. 14:14:01

@19540511: Amit leírtam, az a legegyszerűbb nokedlitészta. Tíz dekagramm liszthez lehet két tojássárgáját használni az egy tojás helyett, a víz helyett tejet, plusz vajat adni hozzá. Ez is nokedli, sárgább, még talán finomabb is. Kösz a nokedli receptedet.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.03. 14:31:18

@GGy: Sznobozol, kinevetsz. A személyeskedés nálam már a belepofázás kategória! Ugyan, ki ne borulj már ennyitől! Négyszemközt úgysem borítanánk egymásra a nokedlit.

Benikuty 2018.06.03. 17:07:56

@Gyalogrépa: "Ültess le egy bajait, meg egy szegedit, hogy beszélgessenek a halászléről! "
nem kell halászlé témában olyan messzire menni:)
Ha pedig nokedli: annyi tojást használok, amennyit a liszt felvesz, aztán tejföllel állítom be a tészta sűrűségét. Már csak azt nem értem, hogy milyen szakácskönyvekre hivatkozik @19540511: nosalty, esetleg mindmegette? :D

Benikuty 2018.06.03. 17:12:22

@A fickó: " de a végeredmény csakis akkor lesz ehető, ha a hozzávalók kifogástalanok. " Nem tudsz finggal tojást festeni? :D

bandigyerek 2018.06.05. 12:52:35

Hehh... irónia, nézzétek meg a szótárban... :D amúgy meg mindenkit leszarok! A sétáló karottának meg üzenem, hogy 4 szem tojást mondani, na az a sznobizmus. A tojás dararbra van!!!! :D
süti beállítások módosítása