A következő recept egy gyorsbüfé kukoricasalátája alapján készült. Nem ismerem a pontos receptet, nem is volt cél teljesen lemásolni. Behatóan sem ismerem a palettájukat, de a kukoricasalátájuk a kategóriájában egész jó. Legalább tíz éve kapható, azóta a büfé is nagyobb lett, komfortosabb. Prosperálnak, több büféjük is van, egyszóval tudnak valamit.
Összetevők:
- négy közepes cső édes csemege kukorica: irtó gyorsan veszít az ízéből. Igaz, hogy hűtőben tovább eltartható, de három-négy nap után már nem olyan édes, a kukoricaíz is sokkal laposabb.
- egy tojás
- körülbelül egy deciliter repceolaj és semleges ízű olívaolaj fele-fele arányban. Annyi kell, amennyit felvesz a tojássárgája.
- kétszáz gramm zsíros tejföl
- két teáskanál mustár
- tíz dekagramm csemege uborka
- tizenöt dekagramm érett cheddar sajt: a szín ne tévesszen meg senkit! A jó cheddar ismérve az íze, nem a színe. Van ahol erősen színezik anattóval, van ahol nem.
- három dekagramm tisztított salotta hagyma, vagy salátába való édes lila hagyma
- egy pár frankfurti virsli
A kukoricát sós vízben megfőztem, majd miután hideg vízben kihűtöttem, levágtam a szemeket. A tojás sárgájával, a mustárral és az olajjal majonézt kevertem. Hozzáadtam a tejfölt, megsóztam. Apróra vágtam a salottát. A virslit, a sajtot, és a csemege uborkát kukoricaszem méretűre vágtam. Ezeket mind összekevertem. Ha nem fogy el frissen, a hűtőben eláll két-három napig. Erre, és a többi hideg salátára is érvényes, hogy nem olyan jó hűtő-hidegen. Önálló fogás, szerintem a legjobb magában enni.
Nemrég ismét ettem a büfé kukoricasalátájából. A sajátom jobban ízlik, de az ötlet az övéké.