Meggyes mákos guba
2019. február 13. írta: Gyalogrépa

Meggyes mákos guba

meggyes_makos_guba.jpg

Mákos gubába kell valamilyen gyümölcs. A legjobb falatok mindig azok, amelyikbe jutott gyümölcs, általában mazsola. Ez az a kis savanykásság, ami nem hiányozhat a legtöbb süteményből. Ez a mákos gubánál sincs másként, nekem pedig van meggypálinkába áztatott aszalt meggyem. Kezdésnek nem rossz!

meggyes_makos_guba_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • negyed kiló száraz kalács: ez egy korrekt élesztős kalács. Ha van lehetőségünk ilyet venni, még akkor is megéri hazavinni, ha pár napon belül nem fogyna el frissen. Ilyenkor érdemes felszelni, rácson megszárítani. Ez mindig jó alkalmat teremt egy kis gubázásra.
  • tíz dekagramm mák: mákot frissen darálunk, mert a mákból feltárt mákolaj nagyon gyorsan avasodik.
  • egy teáskanál őrölt fahéj
  • fél liter tej
  • tíz dekagramm porcukor
  • két tojás, lehetőség szerint szabadtartásból
  • két-három dekagramm vaj
  • öt dekagramm meggypálinkába áztatott aszalt meggy: az aszalt meggynek elég koncentrált az íze, amin még dob a meggypálinka. Elég sokáig tart, mire rendesen megszívják magukat a szemek. Ez lehet több nap is akár, vagy egy hét. Érdemes így beáztatva tartani belőle, mert magában is igen jó.

meggyes_makos_guba_prep.jpg

Gubát egy gyerek is tud készíteni, olyan egyszerű. Előmelegítettem a sütőt száznyolcvan fokra. A mákot ledaráltam. Kivajaztam egy kisebb sütőtálat, aminek az aljára szórtam a mák és a meggy felét. Elrendeztem benne a kalácsszeleteket. Erre szórtam a maradék mákot és a meggyet. Összekevertem a fahéjat a porcukorral, majd a tojásokkal. Habverővel elkevertem benne a tejet, majd a keveréket a jénaiba öntöttem úgy, hogy minden kiálló rész kapjon belőle. Alufóliával lefedtem, így toltam a sütőbe. A letakarásra azért van szükség, hogy a mák és a kalács biztosan ne égjen meg, mire a tojás megköt. Körülbelül fél óra múlva megvizsgáltam. Ha már csak a közepén folyós, rá lehet rakni a tetejére a vajdarabokat. Így toltam vissza a sütőbe. Amint kissé megpirult a teteje, kivettem, hűlni hagytam. Melegen a legjobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1214624424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.02.19. 12:51:17

Nagyon tetszik, amit kreáltál! Errefelé ezt a fajtát, persze nem mákkal, kenyérpuddingnak nevezik, általában több órán keresztül áztatják a tojásos keverékkel. Whisky szószt ajánlanak hozzá, én borsodót szoktam.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.02.20. 03:45:31

@kobold63: Milyen ízesítők szoktak a kenyérpuddingba kerülni felétek? Vagy inkább a natúr kenyérpudding dívik, és a szósszal megy a variálás?

kobold63 2019.02.21. 02:19:16

@Gyalogrépa: A vanilia az alap, mindig. Nagyon gyakori a szerecsendió és a fahéj. Különben nagyon nagy a variáció, kalács, briós, mazsolás kenyér, fehér kenyér, mindent fel lehet használni. Erre öntik az ízesitett tejszin/tej-tejszin keveréket. Ez után jön csak a cukorral kikevert tojás. Ha több tojást használnak, akkor krémes custard az eredmény. A rum/whisky/bourbon-ba áztatott mazsola és a hozzá tálalt szósz a piával dobja fel egy magasabb szintre. A szósz cukor, vaj és tejszin össze melegítve/főzve, bele a 2-3 e.kanál pia. Amerikai whisky! Smooth Tennessee whisky Jack Daniels, vagy Kentucky bourbon Jim Bean. Csináltam már jamacai tipusu rummal is.
Gyakran vizfürdőben megy a sütés, különösen a custardnál. Kedvelt az előzőleg vaj és cukron megpiritott/karamelizált szeletelt banánt tenni a kenyér közé.
Mint sok minden egyéb édességet, ezt is gyakran tálalják fagylalttal vagy tejszinhabbal.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.02.21. 04:37:43

@kobold63: Tömény! :) Mit mondjak, nem lepődtem meg. :) A whisky egy jó darabig kimaradt nekem, de annyi receptet olvastam, hogy így a bourbon, úgy a bourbon, hogy végül került a kamrapolcra egy üveggel. Még ismerkedünk. Vonzó a custard a mazsolával és a szósszal. Kipróbálom.
Magyar embernek fura, hogy ennyire hiányoznak az angolszász világból a gyümölcspárlatok. Még ahol van gyümölcs bőven (pl. USA déli államok), ott is a bourbon és a rum az uralkodó.

kobold63 2019.02.21. 05:15:03

@Gyalogrépa: Ha tömény, akkor a pálinka jöjjön. Esetleg vodka.
süti beállítások módosítása