
Még a spárga és az újburgonya megjelenése előtt készítettem egy zöldségragut, amit végül nem volt időm posztnak megírni. A zöldségkínálat sokkal szűkösebb volt mint most, a ragu is tartalmasabb lett. Egy szokványos (melegebb és szárazabb) májusban ez már nem állná meg a helyét, de most, ismét aktualitást nyert.

Összetevők:
- húsz dekagramm fiatal sárgarépa: a legjobb ilyenkor az, amelyiket a zöldjével adják csomókba kötve.
- húsz dekagramm szárzeller
- húsz dekagramm tisztított póréhagyma
- két deciliter száraz fehérbor: csak olyat válasszunk, amit szívesen meg is innánk.
- negyven dekagramm termesztett csiperke
- tíz dekagramm nyolc tojásos gyufatészta
- harminc dekagramm nürnbergi kolbász: ugyan grillkolbásznak árulják, de nekem jobban ízlik ragukba. Mivel már hőkezelt, a ragu levébe csak minimális ízanyag oldódik ki belőle, leginkább csak betétként funkcionál.
- negyvenöt dekagramm zsenge fagyasztott zöldborsó: ezekből tipikusan a kisebb, negyvenöt dekás csomagok a finomabbak. A friss tavaszira még várni kell.
- a képen látható mennyiségű rozmaring
- egy mokkáskanál szárított kakukkfű, vagy egy kisebb ág frissen vágott kakukkfűszár
- egy babérlevél
- öt dekagramm zsíros tejszín
- öt dekagramm tejföl
- két evőkanál citromlé
- a képen látható mennyiségű kapor
- két tyúkhúsleves bouillon csomag: direkt a végére hagytam ezt a megosztó alapanyagot. A tavaszi-nyári zöldségkínálathoz általában sok tyúkhúsleves, vagy alaplé fogyna nálunk, mert ezekből a zöldségekből leginkább a leveseket szeretjük. Viszont gyakran szembesülünk azzal, hogy egyszerűen nincs idő minden héten alaplevet főzni. A hűtőben ugyan eláll egy hétig, de már az ötödik napra elég sokat veszít az ízéből. A fagyasztott alaplevekkel ugyanez a gondom. Alternatívaként kipróbáltam ezeket a csomagokat, ami nem alaplé, de mégsem leveskocka (aminek aztán tényleg semmi köze egy alaplé ízéhez). Nem a legjobb megoldás, de aki váltani szeretne a leveskockáról, próbálja ki!

A pórét, a sárgarépát és a szárzellert nagyobb darabokra vágtam, majd kevés vajon párolni kezdtem. Pár perc múlva hozzáöntöttem a bort, beleraktam a babért, kakukkfüvet, rozmaringot, majd öt percig tovább pároltam. Hozzáadtam a levesalapokat, majd a gombát. Felöntöttem egy liter vízzel, gyöngyözésbe hoztam. Belekerült a tészta, amivel tovább pároltam. Mikor már a tészta majdnem elkészült, beleraktam a félbevágott kolbászokat. Egy két percig hagytam melegedni, majd beleborítottam a zöldborsót is. Átforgattam, hogy felengedjen kissé. Belekevertem a tejföl-tejszín keveréket, a citromlevet, majd a felaprított kaprot.