Zöldségváró tavaszragu - hideg ellen kolbásszal és tésztával!
2019. május 15. írta: Gyalogrépa

Zöldségváró tavaszragu - hideg ellen kolbásszal és tésztával!

zoldsegvaro_tavaszragu_hideg_ellen_kolbasszal_es_tesztaval.jpg

Még a spárga és az újburgonya megjelenése előtt készítettem egy zöldségragut, amit végül nem volt időm posztnak megírni. A zöldségkínálat sokkal szűkösebb volt mint most, a ragu is tartalmasabb lett. Egy szokványos (melegebb és szárazabb) májusban ez már nem állná meg a helyét, de most, ismét aktualitást nyert.

zoldsegvaro_tavaszragu_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • húsz dekagramm fiatal sárgarépa: a legjobb ilyenkor az, amelyiket a zöldjével adják csomókba kötve.
  • húsz dekagramm szárzeller
  • húsz dekagramm tisztított póréhagyma
  • két deciliter száraz fehérbor: csak olyat válasszunk, amit szívesen meg is innánk.
  • negyven dekagramm termesztett csiperke
  • tíz dekagramm nyolc tojásos gyufatészta
  • harminc dekagramm nürnbergi kolbász: ugyan grillkolbásznak árulják, de nekem jobban ízlik ragukba. Mivel már hőkezelt, a ragu levébe csak minimális ízanyag oldódik ki belőle, leginkább csak betétként funkcionál.
  • negyvenöt dekagramm zsenge fagyasztott zöldborsó: ezekből tipikusan a kisebb, negyvenöt dekás csomagok a finomabbak. A friss tavaszira még várni kell.
  • a képen látható mennyiségű rozmaring
  • egy mokkáskanál szárított kakukkfű, vagy egy kisebb ág frissen vágott kakukkfűszár
  • egy babérlevél
  • öt dekagramm zsíros tejszín
  • öt dekagramm tejföl
  • két evőkanál citromlé
  • a képen látható mennyiségű kapor
  • két tyúkhúsleves bouillon csomag: direkt a végére hagytam ezt a megosztó alapanyagot. A tavaszi-nyári zöldségkínálathoz általában sok tyúkhúsleves, vagy alaplé fogyna nálunk, mert ezekből a zöldségekből leginkább a leveseket szeretjük. Viszont gyakran szembesülünk azzal, hogy egyszerűen nincs idő minden héten alaplevet főzni. A hűtőben ugyan eláll egy hétig, de már az ötödik napra elég sokat veszít az ízéből. A fagyasztott alaplevekkel ugyanez a gondom. Alternatívaként kipróbáltam ezeket a csomagokat, ami nem alaplé, de mégsem leveskocka (aminek aztán tényleg semmi köze egy alaplé ízéhez). Nem a legjobb megoldás, de aki váltani szeretne a leveskockáról, próbálja ki!

zoldsegvaro_tavaszragu_prep.jpg

A pórét, a sárgarépát és a szárzellert nagyobb darabokra vágtam, majd kevés vajon párolni kezdtem. Pár perc múlva hozzáöntöttem a bort, beleraktam a babért, kakukkfüvet, rozmaringot, majd öt percig tovább pároltam. Hozzáadtam a levesalapokat, majd a gombát. Felöntöttem egy liter vízzel, gyöngyözésbe hoztam. Belekerült a tészta, amivel tovább pároltam. Mikor már a tészta majdnem elkészült, beleraktam a félbevágott kolbászokat. Egy két percig hagytam melegedni, majd beleborítottam a zöldborsót is. Átforgattam, hogy felengedjen kissé. Belekevertem a tejföl-tejszín keveréket, a citromlevet, majd a felaprított kaprot.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7114827544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.05.15. 21:03:37

A grillkolbász mindenhol a világon hőkezelt, ellenkező esetben 48 óra a szavideje. Nem keverendő össze a juhbélbe töltött friss (sütő)kolbásszal, amit nálunk grillkolbászként árulnak, és nátrium diacetáttal adalékolva, vákumozva további max. 48 órával kitolható a szavidő.
Hőkezelve, vákumozva egy grillkolbász hűtve kb. 2 hétig jó.
Az étel tetszik :)

kocsmagomba 2019.05.24. 10:04:00

Én egy kicsit egyszerűbben fogom fel az alaplé kérdést. Két szigorú követelményem van: legyen friss és ne készüljön sokáig.
Gyűjtögetek mindenfélét a fagyasztóban, és csak aznap főzök meg annyit, amennyi kell. Az idővel úgy játszok, hogy a reggeli kávém előtt félkómás állapotban teszem fel főni, maximum másfél óra alatt kész, de csirkecsontból elég egy óra is. Miközben rendbe szedem magam, az aznapi alaplevem kész is. Ha kész, és nem kell indulnom még sehová, akkor folytatom vele a főzést, ellenkező esetben csak simán elzárva hűvös helyen hagyom és folytatom a főzést, amikor hazaérek. Az utóbbi még jobb, mert kihűlve egy tükrös szép friss ízű alaplevem van.
Elkerülöm a fagyasztást ha lehet, főleg a beforralást, a térfogat és íz csökkentést, elkerülöm a kockákat, porokat és bolti leveket, vagy állott ízeket. Legtöbbször elég egy darab disznógerinc, vagy csirke mellcsontja, combcsontja, szárnya vége, lába, halnak feje, gerince, nyesedékei. Csak víz és só. Esetleg a piacon már sok helyen kapható aprított, szárított zöldségkeverékből pár kanál. Nem turbózom, nem szakácsversenyre készül, az ízeket majd az ebből készülő étel adja meg, ez csak a nevében is benne lévő "alap".
Egyszerűbb megcsinálni, mint leírni. Időt igazán nem vesz el tőlem.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.05.25. 05:48:52

@kocsmagomba: Igen, ez tényleg jó megoldás. Amint lesz hely a fagyasztóban, veszek aprólékot direkt fagyasztásra. Mostanában gyakran nem jön össze, hogy egyszerre tudjak aprólékot venni, meg még aznap időm is legyen megfőzni. Másnapra ugyanis megbüdösödik a hűtőben. Egy szó, mint száz, fokozódott nálam a tartós időhiány és helyhiány. Mivel látom, hogy sokan küzködnek ezekkel a problémákkal ezért bedobtam ezt a készítményt, ami nem több idő, mint a leveskocka, de mégis jobb egy nagyságrenddel. A friss, tiszta alaplé ízt viszont nem tudja.
süti beállítások módosítása