Töltött őzlábgomba szláv módra
2020. október 26. írta: Gyalogrépa

Töltött őzlábgomba szláv módra

Az fiatal őzlábgomba töltésre termett.

toltott_ozlabgomba_szlav_modra.jpg

Tipikus szláv "sós" töltelékek túróval, hússal, krumplival, hagymával, káposztával és gombával készülnek. Viszont gombát nem töltenék gombával, meg a káposztát sem érzem odaillőnek. Túró meg nem volt kéznél. (A gombász nem azt szed, amit akar, hanem ami van. Rizikézni mentünk, őzlábazás lett belőle.)

toltott_ozlabgomba_szlav_modra_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • öt dekagramm füstölt szalonna
  • húsz dekagramm tisztított vöröshagyma
  • húsz dekagramm füstölt sonka
  • háromnegyed kiló héjában sült krumpli
  • kisebb csokor petrezselyem
  • bors
  • őzlábgomba "dobverők"
  • pár dekagramm vaj
  • legfeljebb egy deciliter tej

toltott_ozlabgomba_szlav_modra_prep.jpg

A szalonnát kis lángon kiolvasztottam, majd hozzáadtam az apróra vágott hagymát. A hagymát megfonnyasztottam, közben kis kockákra vágtam a füstölt sonkát. A hagymához adtam, borsot törtem rá. A krumplit megtörtem, majd beleborítottam a serpenyő tartalmát, és az felaprított petrezselymet. Megkóstoltam, megsóztam. Alaposan átforgattam. Hogy lazítsam a tölteléket, tejet kevertem bele. Ne legyen folyós, de ne is legyen száraz! A dobverőkből természetesen már szedésnél kitörtem a tönköt. A ki nem nyílt kalapokba gyömöszöltem a krumplis tölteléket, majd kivajazott tepsibe rendeztem őket fejjel lefelé. A töltelék felszínére kisebb vajdarabokat raktam, majd a tepsit száznyolcvan fokos sütőbe toltam. Akkor van kész, mikor a töltelék teteje kissé megpirult. Tálalásnál tejfölt adtam hozzá.

toltott_ozlabgomba_szlav_modra_2.jpg

Nem csak melegen jó, hidegen is egészen kellemes. Sajttal töltött paprikával is kipróbáltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1916257918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2020.10.26. 09:04:26

Nohát, ez szép! ...mondhatnám egyszerű, letisztult étel! Amit erősen hiányolok a töltelékből: minimum 12 féle fűszer random beleszórása, hogy az étel azt se tudja, fiú, avagy lyány.

kocsmagomba 2020.10.26. 14:36:55

Na. Pont ilyen krumplis tölteléket álmodtam meg a múltkor. Sonka nem volt hozzá. Pedig kellett volna, ezért nem is készült el a fogás. Hanem. Nem túl szárazra sül így a gomba külseje? Nekem a natúran sült őzlábbal ez a bajom. Ördögtől való lenne, akár egy alufólia, akár sütőpapír fészekbe ültetni a gombafejeket? Vagy valami ehető levélbe???
Ha érted, mire gondolok...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.27. 05:31:00

@Benikuty: Gombának kimondottan rosszul ál a sok fűszer - mindegyiknek! Meg másnak is.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.27. 05:33:51

@kocsmagomba: Nem sül sokáig. Meg aztán elég szorosan rakom őket, hogy inkább csak a teteje sül, meg talán a legalja.

Benikuty 2020.10.27. 06:05:27

@Gyalogrépa: Csak hát van aki állandóan f..gani szeretne aztán rendszerint besz...rik.
Másik témához: nem értem, miért kell mindent valami trutyival leönteni? Van aki még a krumplistésztát is leönti jól felhígított fokhagymás "tejföl"-el. Brrr...

kocsmagomba 2020.10.27. 18:47:57

Ma megindulni látszik a rizike! És találtam 5 darab ízletes vargányát is. :)))
Meg több kiló lila pereszkét.

kocsmagomba 2020.10.27. 22:14:52

@Gyalogrépa: Mindegy. Én megvédeném a gombát a direkt hő szárító hatásától, de nem vagyunk egyformák. Nekem ez a kép itt nem tetszik. Ez van, nem nyitunk vitát. Olyasmire gondoltam, mint például a banánlevélben főzés, ami igazából sütés. Beteker+átköt. De jelen esetben nyitott lenne felülről, hogy piruljon össze a teteje. A káposzta levelet túl durvának tartom ehhez, legyen inkább más, de mi? Valami ízben is passzoló, ehető dolog. Kötöző anyagnak pedig póréhagyma csíkok masnira kötve. Nem vicc. Palacsintát szoktam így tölteni batyunak.
Csak együtt gondolkodásra hívtalak, nem kötözködöm, a póréval se. ;)

A fickó 2020.10.28. 00:30:54

Szerintem az van, hogy optikailag tűnik száraznak a cucc, a repedezett barnás külső ezt sugallja. :) Amúgy én lehet, hogy egy kihűtött petrezselymes rizottót púpoztam volna a göbökbe, aztán parmezános panko-ba panírozva kirántottam vóna és meg is van a klasszikus gombafejek rántva, rizzsel, tartárral - csak kicsit kompaktabb verzióban. :)

Benikuty 2020.10.28. 07:31:54

@A fickó: OK, csak az nem "szláv".

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.29. 06:05:31

@Benikuty: Mindig bajban vagyok ezekkel az elnevezésekkel. Van a fejemben valami, megcsinálom a receptet, aztán valahogy el kéne nevezi. Már van egy töltött őzlábas receptem, ez legyen más. Csak arra emlékszem, hogy vagy lengyel, ukrán, cseh, vagy orosz recept, vagy ezek egyvelege alapján gondoltam ki. Mi a közös? Legyen akkor szláv!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.29. 06:07:43

@A fickó: Sós citrommal elkevert rántott vargányás rizottó? (arancini) Azt hiszem Szicíliában télen van a vargányaszezon.

Attilajukkaja 2020.11.26. 16:42:01

Nagyon tetszik! Portobelloval is el tudom képzelni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.11.27. 05:17:31

@Attilajukkaja: Valóban. Még több pirult részt is kapsz a gomba formája miatt.
süti beállítások módosítása