Tipikus szláv "sós" töltelékek túróval, hússal, krumplival, hagymával, káposztával és gombával készülnek. Viszont gombát nem töltenék gombával, meg a káposztát sem érzem odaillőnek. Túró meg nem volt kéznél. (A gombász nem azt szed, amit akar, hanem ami van. Rizikézni mentünk, őzlábazás lett belőle.)
Összetevők:
- öt dekagramm füstölt szalonna
- húsz dekagramm tisztított vöröshagyma
- húsz dekagramm füstölt sonka
- háromnegyed kiló héjában sült krumpli
- kisebb csokor petrezselyem
- bors
- őzlábgomba "dobverők"
- pár dekagramm vaj
- legfeljebb egy deciliter tej
A szalonnát kis lángon kiolvasztottam, majd hozzáadtam az apróra vágott hagymát. A hagymát megfonnyasztottam, közben kis kockákra vágtam a füstölt sonkát. A hagymához adtam, borsot törtem rá. A krumplit megtörtem, majd beleborítottam a serpenyő tartalmát, és az felaprított petrezselymet. Megkóstoltam, megsóztam. Alaposan átforgattam. Hogy lazítsam a tölteléket, tejet kevertem bele. Ne legyen folyós, de ne is legyen száraz! A dobverőkből természetesen már szedésnél kitörtem a tönköt. A ki nem nyílt kalapokba gyömöszöltem a krumplis tölteléket, majd kivajazott tepsibe rendeztem őket fejjel lefelé. A töltelék felszínére kisebb vajdarabokat raktam, majd a tepsit száznyolcvan fokos sütőbe toltam. Akkor van kész, mikor a töltelék teteje kissé megpirult. Tálalásnál tejfölt adtam hozzá.
Nem csak melegen jó, hidegen is egészen kellemes. Sajttal töltött paprikával is kipróbáltam.