
Nem jár messze az igazságtól az, akit félkész "falafeltésztára" emlékeztet a recept. Sárgaborsófasírtot is készítenek falafel módjára attól függően, melyik hüvelyes adódik. Azonban a sárgaborsófasírt összetevőiből nagyszerű saláta is készülhet. A recept változatosan variálható. A szezámmagot aprított, pirított dióra, a petrezselymet kaporra, mentára, vagy korianderre, a sárgaborsót csicseriborsóra, lencsére, zöldborsóra, a lilahagymát póréhagymára lehet cserélni. Az hányféle saláta? Hatvannégy?
Összetevők:
- 250 g beáztatott sárgaborsó
- két nagy gerezd fokhagyma
- három evőkanál szezámmag
- a képen látható mennyiségű petrezselyem
- két negyed marokkói sózott citrom
- négy evőkanál hevíthető, "főző" olívaolaj
- 130g lilahagyma apróra vágva
- egy teáskanál paprikapehely

A sárgaborsót a meglapogatott fokhagymagerezdekkel sós vízben félig megfőztem. A magas keményítőtartalma miatt úgy fő, akár a lisztes krumpli. Mire puhára főne, pép lenne belőle. Ez nem jó salátába, de a majdnem puhára főtt sárgaborsó igen. A lilahagymát közepesen apróra vágtam, majd egy teáskanál sóval, ugyanennyi cukorral és egy deciliter vízzel kis lángon addig főztem, míg elfőtte a levét. Ez egy kimondottan erős lilahagyma volt, viszont az előpárolós módszer sokat lágyított az ízén. Közben megpirítottam a szezámmagot. Az olajat száz fokig melegítettem, majd elkevertem benne a paprikapelyhet. Állni hagytam. Az olajat nem szabad túlhevíteni, mert beleszórt paprikapehely nagyon könnyen megéghet. Állni hagytam fél órát, közben a paprikapehely megszínezte és ízesítette az olajat.
A sárgaborsóval főtt fokhagymát apróra vágtam (a rövid főzési idő miatt még nem pépes), összekevertem a sárgaborsóval. Hozzáadtam a lilahagymát, a felaprított petrezselymet, a kis kockákra vágott marokkói citromot és a szezámmag kétharmadát. Beleforgattam a paprikás olajat. A saláta tejejét megszórtam a maradék szezámmaggal és kevés paprikapehelyjel.