Török lencseleves
2021. november 17. írta: Gyalogrépa

Török lencseleves

torok_lencseleves.jpg

Közkedvelt étel, menzák gyöngyszeme lehetne akárhol. Márcsak azért is, mert hát ami a Közel-Keleten lencsével kezdődik, az általában valami hétköznapi, úgy is mondhatnánk közönséges étel. De nem, minden negatívum nélkül. A hétköznapok gyönyszeme, mert egyszerűsége, laktatósága, és olcsósága mellett nagyon finom tud lenni. Hidegen és forrón is jó, télen nyáron lehet enni. Nyilván érdemes megismerkedni vele - már aki nem ismerte idáig. Rengeteg verziója létezik: zöldségalaplével, sárga lencsével, friss citromlével, mentával. Ez egy a sok közül.

torok_lencseleves_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • tíz dekagramm vörös lencse
  • hét dekagramm, vagy egy közepes vöröshagyma
  • egy nagy gerezd fokhagyma
  • tizenöt dekagramm tisztított sárgarépa
  • egy teáskanál római kömény
  • egy teáskanál szumák: közel-keleti fűszer, kicsit citromos, savanykás íze van.
  • hét deciliter tyúkhúsleves, vagy alaplé készítmény, ami nem összetévesztendő a leveskockával. Persze egy korrekt tyúkhúsleves sokkal jobb.
  • egy teáskanál ajvár
  • harminc dekagramm passzírozott paradicsom
  • egy evőkanálnyi morzsolt oregano
  • egy cikk marokkói citromhéj

torok_lencseleves_prep.jpg

A vörös lencse olyan hamar elkészül, hogy még be sem kell áztatni. Sőt, szinte utolsónak kell hozzáadni. A kockázott sárgarépa sokkal tovább fő. A hagymát apróra vágtam, majd kevés olívaolajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, és a római köményt, majd pár percig kis lángon forgattam. Lábasba került a kockázott sárgarépa, az oregano, paradicsomszósz, ajvár és az alaplé. Alaplé készítmény esetén fél liter vízzel kell felengedni.
Addig főztem, amíg a sárgarépa nagyjából megfőtt. Hozzáadtam a lencsét, majd tovább főztem. A sárgarépa roppanós marad, mire a lencse megfő. A legtöbb receptnél ilyenkor jön a turmixgép. Ez esetben egy kicsit tovább kell főzni a zöldségeket pürésítés előtt.
Tálalás előtt kevertem bele a szumákot és a marokkói citromot. Itt az íz frissítése a fontos, ami a turmixolt verzió esetén kulcsfontosságú.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3516758124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2021.11.18. 01:08:23

Nekem a lencsefélék őszi-téli étkek, már csak azért is, mert az ilyen száradványok megvárnak. Be is vásároltam vagy négy fajtát sárgaborsóval az élen, mert hogy az is tud jó lenni.

Benikuty 2021.11.19. 18:18:54

Szerintem ilyenkor minél több gyökérzöldséget, káposztát, karfiolt kell enni. Most vannak a csúcson, egy helyi termelőé igazán utolérhetetlenek, ki kell használni!

A fickó 2021.11.19. 23:12:37

@Gyalogrépa: hegyi barna, puy, beluga, vörös + a borsó.

Benikuty 2021.11.21. 16:43:06

@Gyalogrépa: Nálunk Sieglinde. Rohamosan fogy...

Benikuty 2021.11.21. 16:43:46

@A fickó: Majd megkapod, hogy sznob vagy! Haha!
süti beállítások módosítása