A menzákról megőrzött elrághatatlan, gumis májak emléke a múlté.
A következő recept végtelenül egyszerű, ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Olcsó fogás, hiszen a "sztékhúst" a sertésmáj adja, ami negyedannyiba kerül, mint a sertéskaraj. A bökkenőt a sertésmáj korrekt elkészítése jelenti, mind az áztatást, tisztítást és a sütést illetően.
A friss sertésmájnak tejre emlékeztető illata van. Nincsenek rajta foltok, egyöntetű a színe. A sertésmáj szeletsütésre leginkább alkalmas része a nagyobbik lebeny középső területe. Fontos, hogy távol essen a lebenyeket összekötő elasztikus résztől. A májat egy hártya borítja, amit alapvetően le kell szedni. Ha elég vastag, egyben le lehet húzni. Ha vékonyabb, akkor könnyen beszakad, szinte képtelenség a májat megszabadítani tőle. Viszont, ez esetben pont a vékonysága miatt nem is zavaró sütés után a hártya, tehát maradhat. Az elasztikus szövetrészek eltávolítása után vastag szeletekre vágtam a májat. Egyenletesen sülnek, mutatósak a tányéron. A sertésmájnak nagyon erős íze van, amit egy napos tejben áztatással mérsékeltem. Sütés előtt lecsöpögtettem, papírtörlővel leitattam róla a maradék tejet. Innen már csak a sütés van hátra.
Összetevők:
- harminc dekagramm sütésre előkészített sertésmáj
- egy evőkanál sertészsír
- két közepes fej hagyma
- egy evőkanál főzött paprikakrém: kicsit édeskés, savanykás, gyümölcsös. A hagymával együtt jól ellenpontozzák a máj erős ízét. Édes chili-szósszal lehet helyettesíteni.
- három centiliter ánizspálinka: az ánizs kiváló partnere a hagymának.
- két közepes méretű keményre fövő krumpli
Sós vízben megfőztem a hasábokra vágott, megtisztított krumplit. A zsír felét egy nagy, vastag fenekű serpenyőben felhevítettem. Ebbe dobtam a megtisztított és felszeletelt hagymát. Nagy lángon megpirítottam. Felöntöttem az ánizspálinkával, feloldottam a pörzsanyagokat, összekevertem. A hagymát egy kis tálban összeforgattam a paprikakrémmel. Melegen tartottam.
A serpenyőbe raktam a megmaradt zsírt, majd ismét felforrósítottam. Beleraktam májszeleteket. Fél perc után megfordítottam őket, borsot törtem rá. Sózni sütés közben nem szabad, különben nagyobb eséllyel készül cipőtalp állagúra. Nyomogatással vizsgáltam a készültségi fokot; pont ugyanúgy, ahogy a hirtelen sült marhasztékeknél szokás. Közepesre sütve szeretem, ennek fényében készítettem. Közben tányérra rendeztem a krumplit és a hagymát. Ezek mellé raktam a forró májat. Megsóztam, borsot törtem rá. Azonnal tálaltam.
A máj szaftos és puha, nagyon kellemes hozzá a frissen tört bors és az édes-savanyú hagyma. Hasonlóan kellemesre készül marhamájjal, vagy borjúmájjal is.