Amikor aprított, eltett zöld borssal kevert mustárral ettem virslit reggelire, felismerés hasított belém. Hiszen ennek a keveréknek olyan az íze, mint ha répa is lenne benne. Azonnal feljegyeztem, aztán azon törtem a fejem, mit lehetne ezzel kezdeni. Az ilyen ízbeli felismerések, legyenek bármilyen abszurdak is, komoly összefüggést hordoznak. Egész pontosan azt jelenti, hogy ezek ízben összeillenek, finomak együtt. Kigondoltam a pikáns salátát, amihez végre kipróbáltam a "hot water cornbread"-et, ami egy kukoricalisztből készült puffancs az USA déli államaiból. Vettem hozzájuk egy szűzpecsenyét is.
Sárgarépasaláta
Egy teáskanál üvegben eltett zöld borsot felaprítottam, majd kikevertem egy evőkanál mustárral, fél deciliter "frissen facsart" narancslével, két evőkanál olívaolajjal. Megsóztam. Harminc deka fiatal, édes sárgarépát alaposan lekeféltem, majd nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A reszelő alatt összegyűlt levet feltétlenül fel kell fogni, majd a salátához adni. A sárgarépát beleforgattam a salátaöntetbe.
"Hot water cornbread"
Százhuszonöt gramm hari masa-t, azaz tortillához való fehér kukoricalisztet összekevertem egy mokkáskanál szóda bikarbónával, majd egy evőkanál földimogyorókrémmel, végül egy kisebb felkarikázott újhagymával. Sózni nem kell, elég sós a szóda bikarbóna és a mogyorókrém. Ezt felöntöttem összesen három deciliter felforralt vízzel. Gyorsan összekevertem, majd állni hagytam tíz percet. Egy közepes serpenyőben annyi disznózsírt hevítettem, amennyi később a puffancsok feléig ért. Ebbe szaggattam teáskanállal a puffancstésztát. A kész puffancsokat papírtörlőre szedtem.
A szűzpecsenyét beraktam a fagyasztóba húsz percre, hogy könnyebb legyen darabolni. Lehártyáztam, majd mindkét végét levágtam, hogy nagyjából egyenletes hengert kapjak. Félbevágtam, hogy elférjen a serpenyőben, majd egy órát hagytam a pulton szobahőmérsékletre melegedni. Egy evőkanál forró zsíron sütni kezdtem. Nagy lángon körbepirítottam, majd takarék lángon gyakori forgatással sütöttem. Közben megsóztam, borsot törtem rá. Nyomogatással vizsgáltam, hol tart. Ezt nehéz átadni, de aki jártas a hirtelen sült húsok készítésében, olyanra süti, amilyenre akarja. Én erősen rózsaszínre sütve szeretem, tehát elég puha még, mikor kikerül a serpenyőből. Amint eleget sült, kivettem egy kerámiatálba, majd letakartam alufóliával. Tíz percig pihentettem, miközben párszor megforgattam.
Úgy kell időzíteni, hogy a puffancsokat akkor kell a forró zsírba rakni, amikor a szűzpecsenye már kikerült a másik serpenyőből. Így pár perccel a hús felvágása előtt elkészül a puffancs. A szűzpecsenyét vastag szeletekre vágtam tálalásnál, majd füstölt sóvirággal hintettem meg.