Kitérő a Belvárosi Piacra hentesáru  és torma ügyében
2018. március 27. írta: Gyalogrépa

Kitérő a Belvárosi Piacra hentesáru és torma ügyében

Végre, megvan a húsvéti reggelikhez minden húsos komponens ráadás tormával. A képen megyaszói mangalica diójából készült füstölt sonka. Továbbá puha kolbász és guanciale - ugyancsak megyaszói mangalicából. Nem szoktam mangalicát vásárolni, de ezeknél a termékeknél a disznóíz jobban kijön - finomabb, mint amit megszoktam. Főhelyen a hajdúsági torma, ami különleges darab - a Hungaro Tormától.

Persze ez rengeteg húsos termék egyszerre, de ki kellett használni a hideg időt. Hogy ez miért lényeges? Ezek mind a Belvárosi Piacról vannak "István Gazda kézműves kolbásza" pultjáról, azaz Mészáros Gábortól. Innen metrópótlóval legalább egy óra az út hazáig, pontosabban a hűtőig. Ez van, a kolbászért nekem ennyit kell utazni, de megéri. Sajnos az eddig vásárolt, könnyen elérhető békési kolbász az utóbbi években kissé leromlott. Az ízével semmi gond nem volt, viszont az inas részek egyre gyakoribbak, egyre nagyobbak lettek az idők során. Volt olyan, hogy egy reggelihez felszelt kolbász minden egyes karikájában volt egy índarab. Persze, nem csak egy féle békési kolbász van a piacon, de azok általában túl vannak füstölve. Ez igaz a szalonnákra, sonkákra is. Többek között emiatt fogtam bele érlelt hús és szalonna készítésébe évekkel ezelőtt.

Ez a kolbász nem inas, nincs túlfüstölve, jó ízű. Számomra megnyugtató a kömény jelenléte is. Kár, hogy nem kapni belőle nálunk a piacon. Pedig a spanyol kolbászok és prémium olasz szalámik között helye van a hentespultokban. Főleg így, hogy a vele dolgozó Stand25-öt a Michelin kitüntette a Bib Gourmand minősítéssel. A torma különleges darab, róla külön poszt készül. Ráfér.

Forrás: https://index.hu/kultur/eletmod/2018/03/26/michelin/

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr213782782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.03.27. 07:42:28

A lőrinci piacon már van egy viszonteladója az "István gazda kolbásza"-nak.

2018.03.27. 10:17:17

"Főhelyen a hajdúsági torma, ami különleges darab - a Hungaro Tormától."

Uristn... kézműves torma?Milyen évjárat, mely dűlőből? Vagy már tormáért sem mehetek ki a kertembe, mer' az nem jó, hanem futárral kell hozatnom Alsóhalálfaszáról?
Mire kell figyelnem, hogy megüssem (torma tekintetében) azt a szintet, amiről ma, egy magára valamit is adó kultúrember megismerszik?

Benikuty 2018.03.27. 13:18:04

@Womb Raider: aki nem olyan szerencsés, mint te, az elmegy a boltba, ahogy olyan szemetet kap tormából, hogy jaj...
Aki igényes, az próbál jót szerezni. A Hungaro-Torma termeltet, felvásárol, csomagol, aztán a német partnere viszi az egészet. Nem tudsz rendelni.

2018.03.27. 13:29:02

@Benikuty: Aztán gyanítom, hogy megjelenik az Aldilidli polcain..
Amúgy én vettem már nénikéktől (ha lusta az ember ásni..ugye..) és a waszabi a fasorban sem volt... Eccerűen nem tudom, milyen/mitől jó, vagy rossz a torma? Jó, ha szárazra szikkadt, akkor csak gyújtósnak való, de amúgy?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.27. 19:02:27

@Womb Raider: Nem azt mondom, hogy nem jó a többi, de ez a hajdúsági sokkal jobb. Eddig is szerettem a nem hajdúsági tormát, viszont pont emiatt tudom értékelni a különbséget. A legjobb hasonlat talán a következő. Képzeld el, hogy eddig csak fás petrezselyemgyökeret tudtál enni, de most hozzájutottál olyanhoz, ami egyáltalán nem fás. A hajdúsági sokkal édesebb, könnyebben reszelhető. De vékony szeletekre vágva is érdemes bekapkodni belőle. A torma íze is sokkal erősebb, de most nem a csípősségre gondolok.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.27. 19:06:24

@Womb Raider: Laikusként azt gondolom, hogy a konkrét talaj-klíma páros lehet az oka, hogy ilyen jó. Gyűjtök gombát, onnan tudom mennyire számít a lokáció.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.27. 19:10:52

@Benikuty: Érdekes, hogy a német inkább hazahordja a külföldit, ha jó, mi meg itt hozzá se jutunk a hazai legjobbhoz.

Benikuty 2018.03.27. 19:42:12

@Gyalogrépa: a nyitott részen keresd, semmi nem tudok, csak a nevét a srácnak.

Benikuty 2018.03.27. 19:46:10

@Gyalogrépa: egyértelmű, hogy a termőhely, és a termelők abszolut profizmusa adja a pluszt.
Ami érdekes, hogy nem a csípősség dominál, hanem az egyéb ízösszetevők is érvényesülnek.
A Stand25-ben kipróbálták, fele mennyiség kell az elkívánt ízintenzitás eléréséhez. Teljesen meglepődtek, hogy van ilyen torma az országban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.27. 21:35:40

@Womb Raider: Azt ugye tudod, hogy Japánon kívül a sushihoz adott wasabi gyakorlatilag mindig hamisítvány, tormát és mustárt kevernek zöld színezékkel?

@Benikuty: Az Onyxban Széll Tamásék a párizsi piacról vásároltak a többi élvonalbeli étteremhez hasonlóan, nem csoda, hogy számukra is újdonság a minőségi magyar alapanyagok megjelenése.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.28. 04:46:51

@Benikuty: Köszönöm, utánajárok.
Én azon lepődtem meg, hogy egy torma lehet ilyen is. Azon töröm a fejem, hogy lehetne frissen, piskóta tetejére feladni. Szerintem alkalmas édes sütemény ízesítésére is - nyilván csak frissen. Akárhányszor megszagolom, mindig a piskóta édes tojásos illata ugrik be, mint amivel párosíthani lehetne.

2018.03.28. 05:55:08

@Étteremkritikus: Tudom, de nekem egy kedves ismerős japán zongoratanárnő párszor hozott már nyerset is meg port/pasztát.. persze, a nyers a non plus ultra, de mire megtisztítottuk, addigra alig a fele maradt. Autentikus, kóstolónak szuper, de egy combos tormához képest nem akkora csuda....olyan "zöldebb" . Nem tudom , nem ismerem a torma/wasabi ítészek aktuális terminus technicusait.

@Gyalogrépa: A piskóta jó ötlet.. olyan igazi megleeepiiiii!!!
Pont valamelyik nap néztem a youtube-on, hogy a japánok mekkora brutális piskótákat készítenek..és hogyan falják olyan McDonalds szerű kajáldákban, frissen, forrón.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.28. 06:15:20

@Womb Raider: A nyugati kultúra importálása néha vakvágányra megy náluk, úgy érzem. :)

2018.03.28. 06:41:32

@Gyalogrépa: Tudom, neked nyilván nem újdonság, de ők lényegében egy rántás alapra építik a piskótájukat :) Ezen jól meglepődtem. A végeredmény egészen impozáns, kissé ruganyos tészta és azt variálják ezerféle töltelékkel. A wasabissal szerintem piaci résre leltél, betörhetsz a piacukra.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.28. 06:58:40

@Womb Raider: Újdonság. Tudnál linkelni egy videót? Nem vagyok valami nagy sütőguru, de ez látszik is a blogon. :)

2018.03.28. 07:21:39

www.youtube.com/watch?v=VXJB9lBGtAQ
Ipari méretekben:
www.youtube.com/watch?v=GFEcOvs6YWk
Csak azért akadt meg a szemem rajta, mert nekem kissé csoffadtabb szokott lenni a piskótám..

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.28. 07:47:19

@Womb Raider: Ügyes! Kész csoda, hogy ennyi tojástól nem esik össze sütés után. Már csak a tormás krém hiányzik róla. :)
süti beállítások módosítása