A rooibost leginkább teának fogyasztjuk, pedig nem is valódi tea, vagyis nem teacserje felhasználásával készül. Fűszerként is felhasználható például szirup, jelen esetben pedig kompót ízesítésére. A rebarbarának elég gyenge íze van, ami mellett érvényesülni tud a rooibos íze. Illenek egymáshoz, létezik szárított rebarbarával ízesített rooibos teakeverék is, bár én ezt a rebarbara pazarlásának tartom.
Összetevők:
- harminc dekagramm tisztított rebarbara
- tíz dekagramm közepesen lágy barna cukor: ez soknak tűnhet, de a rebarbara rendkívül savas. A kompót még ennyi cukorral is inkább savanykás, mint édes. Így a jó.
- nyolc gramm rooibos
A rebarbarát feldaraboltam, majd összekevertem a cukorral. Három órán át hagytam állni, közben többször átforgattam. Látványosan sok levet engedett. Három deciliter vízzel és a rooibos-szal teát készítettem. A rooibost hat percig áztattam. Hozzáadtam a rebarbarához, majd hatvanegy fokon hőkezeltem tizenöt percet. A rebarbara megpuhulásához kell a hőkezelés, de a túl meleg pépessé, élvezhetetlenné teszi. Érzékenyebb a hőre, mint az őszibarack. Kihűtöttem. Másnap ízlett a legjobban, mikorra már összeért az íze. Gyorsan veszít a rooibos az ízéből, pár napon belül érdemes elfogyasztani, de még langyosan is jó. Úgy átüt a rooibos íze.