A szabadföldi retek és salátaszezon olyan gyorsan lement a környékünkön, hogy szinte el sem kezdődött. Salátára viszont ilyenkor szükség van, meg aztán akad belevaló zöldség így is. Megvettem az idei első csomag új céklámat, meg kipróbáltam a szárzellert, mint saláta-alapanyagot.
Mangalicacomb sütésével kísérleteztem, hozzá készült ez a nagyon egyszerű saláta. Kevésbé fűszeres sültek mellé inkább ezt a kelet-európai coleslaw-t ajánlom, ami ehhez hasonló koncepcióra épül, viszont más eredményt ad.
Összetevők:
- hatszáz gramm (egy darab közepes méretű) újkáposzta
- negyed kiló (egy csomó) új, idei cékla
- körülbelül húsz dekagramm sárgarépa
- tizenöt dekagramm szárzeller
- öt dekagramm új fejes hagyma
- egy evőkanál mustár
- négy evőkanál almaecet
- egy mokkáskanál őrölt kömény
- egy mokkáskanál őrölt koriander
- fél mokkáskanál őrölt ánizs
- kevés frissen reszelt szerecsendió
- három evőkanál repceolaj
A káposztát vékony csíkokra vágtam. A céklát és a sárgarépát alaposan megmostam, lereszeltem. A szárzellerről lehúztam a "merevítőrostokat", vékonyan felszeltem. A hagymát megtisztítottam, apróra vágtam. A mustárt, a fűszereket az olajjal és az ecettel kikevertem. Sózással nagyon óvatosan kell bánni, mert a szárzeller magában is sós. Az illata szépen fűszerezi az egész salátát, mégsem olyan nehézkes, mint a gumós zeller lenne. Jól kiegészíti többi alapanyagot. Enélkül a saláta egyhangúan édes-savanyú lenne. A zöldségeket összeforgattam a salátaöntettel, megkóstoltam, megsóztam. Két órán keresztül marináltam.
Elővettem a tavaly kipróbált lassú sütési technikát és mangalicacombra alkalmaztam, azzal a különbséggel, hogy az utolsó órában némi házi szósszal fóliába csavarva fejeztem be a sütést. Pihentetés után szálakra bontottam, összekevertem a maradék szósszal.
Tanulság az, hogy ez a mangalica sokkal finomabb, mint az eddigi sertéshúsok. Máshogy viselkedik, máshogy sül, nagyjából minden más. A húsa keményebb, szárazabbnak néz ki megsülve, de mégis szaftosabb valahogy. A szokványos sertésnél szerzett tapasztalatok itt keveset érnek.