Gombászás helyett csak túra
2018. június 04. írta: Gyalogrépa

Gombászás helyett csak túra

Hogy mit gyűjtöttünk szombaton? Tapasztalatot, meg pár fotót. Gombát leginkább csak kerestünk.

vadpore_virag.jpg

Virágba borult a vadpóré, a lila virágai gyönyörűek. A fotó olyan, amilyen; azonosításra éppen megfelel. A jól fejlett magszár miatt viszont gyűjtésre nem igazán alkalmas már. Magasan a többi lágy szárú növény fölé nyúlnak, így könnyű felismerni a termőhelyüket. Rákövetkező év április végétől május közepéig érdemes felkeresni őket. A hosszúra nyúló hűvös tavasz az ideális számukra. Ilyenkor szépen meg tud vastagodni a száruk, mielőtt magszárat nevelnének. Idén ennek nagyjából az ellenkezője valósult meg. Tavaly kedvezett nekik a tavasz, főztem is velük.

vadpore_viragok.jpg

Település mellett vadtorma nő. Esetleg nemesített torma, ahol nagyon régen kert volt. A legnagyobb levelei legalább nyolcvan centi hosszúak. Persze út mellett él, így nem érdemes kiásni.

vadtorma.jpg

Ez itt murok, a nemesített répa őse. Ha úgy tetszik, vadrépa. A levelei inkább emlékeztetnek petrezselyemre, mint a sárgarépa zöldjére. A levelek illata viszont határozottan sárgarépás. Vasúti töltés mellett él, ilyen helyről nem szedünk semmit.

murok_vadrepa.jpg

Egy-egy galambgombát találtunk, de azokat inkább otthagytuk, nem is próbáltuk pontosabban meghatározni.

galambgomba.jpg

Egy vénülő nyári laskagomba-teleppel is összefutottunk. Maradtak a helyükön.

nyari_laskagomba.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9214021816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása