Nagyon egyszerű házias leves, ami a fejes salátának egy másik, ritkán bemutatott arcát mutatja be. Még tavaly mutattam be, hogy mennyire jó kenyérrel sűríteni a spenótot, ugyanez salátalevesnél is kiváló - sőt kovászos kenyérrel még jobb.
Összetevők:
- százhetven gramm tisztított, mosott fejes saláta
- öt dekagramm tisztított újhagyma
- hat deciliter tej
- öt dekagramm kovászos kenyérbél
- két dekagramm vaj
Az újhagyma fehér részét megfonnyasztottam a vajon, majd felöntöttem a tejjel, beledobtam a felkockázott kenyérbelet ás a salátát. Kis lángon melegíteni kezdtem. Mielőtt a tej felforrt volna, a saláta összeesett. Merülőmixerrel krémlevessé turmixoltam. Megkóstoltam, megsóztam. Díszítéshez, vagy betétnek használtam a vajon megpirított kenyérhéjat, az újhagyma zöldjét és a saláta legbelső világos részét. Alaplére, határozott fűszerezésre nincs szükség, a leves ízét a kovászos kenyér mélyíti el. Hagyományosan ecettel szokás savanyítani a salátalevest, de erre a savanykásabb kenyér miatt nincs szükség.