
Újév első napjaiban szokás lencsét enni, amivel garantálhatod a gazdagságodat. Elvileg. Eddig nem sikerült, hiába ettél minden évben lencsét? Vigasztalódj a receptemmel, hátha ezzel összejön!

- A lencsét beáztattam 1 órára. Nagyon hamar megdagad nem kell egész éjszakára beáztatni.
- fokhagyma, babérlevél: hüvelyesek elmaradhatatlan kellékei.
- sérgarépa, szárzeller, póréhagyma: aromás zöldségek, amik egy stabil ízalapot biztosítanak.
- házi szárított paradicsom: a legédesebb szeptemberi szabadföldi paradicsomból készült ősszel.
- házi marokkói sós citrom: a karakteres citromaromáért.
- fűszerek: egész bors, koriandermag, szárított kakukkfű és oregánó.
Innentől pofon egyszerű. Mindent fel kell vágni a kívánt méretre. Az aromás zöldségeket olívaolajon lepirítottam kissé.

A fűszereket teafilterbe raktam. Nem akarok később ráharapni a száraz fűszerekre. A fokhagymákat szétlapítottam. A póréhagyma legvégét használtam fel, amit általában szokás kidobni. Túl rostos arra, hogy megegyem, de aromatizálásra pont jó.

Végül bekerült minden összetevő a lábasba. Vízzel öntöttem fel. Lefedve lassú tűzön főzni kezdtem. A paradicsomok megszívták magaukat az aromás főzőlével, miközben kiengedtek keveset a saját ízükből. Csak a legvégén sóztam meg az ételt, különben a lencse kemény maradt volna.

A paradicsomok igazi kis ízbombák lettek a főzelékben. Koncentrált édes paradicsomízt adtak. A képen látható hagyma egyáltalán nem csíp. Édes hagyma néven fut nálunk a piacon. Keressétek, mert oltári jó íze van! A lencse így viszonylag édeskés lett. Jól passzolnak hozzá, a sós komponensek. Úgy mint például olajbogyó, feta sajt. A micro-petrezselymet a lépcsőházban lévő ládámból szedtem. Végül meglocsoltam finoman olívaolajjal a feta sajot és a lencsét. A feta sajtot nem érdemes belekeverni a lencsébe, mert szétázik. Másrészt, így a lencséről nem marad le a vegán vendég sem.
A ciabattát, amit hozzá törtem, én sütöttem. A köze a lencséhez erősen szimbolikus. Az előkovászt, még Szilveszter napján állítottam össze, amit Újév napján adtam hozzá a ciabatta tésztához. Így használtam fel a "tavalyit" az "idei" indításához.
Persze erről is készítek bejegyzést. Kövessétek a blogomat, hamarosan érkezik a házi ciabatta receptje!
Azóta feltöltöttem a ropogós roszos ciabattám receptjét, amit itt olvashatsz.