A miszós egytálételem úgy született, hogy munka után valami végletesen könnyű főttételt akartam enni, viszont sokat sem akartam a konyhában piszmogni. Friss hús nem állt rendelkezésre, sőt tojás sem.
Íme az összetevők. Elég szokatlanok ezek a zöldségek egytálételbe. A jégcsapretket daikón néven használják főzéshez Távol-Keleten. A cikóriát pedig mi, európiak pároljuk, pirítjuk szívesen. Az újhagymám elég csípős, jót tesz neki a hőkezelés. Miért ne rakhatnám össze öket?
A kép bal oldalán van két csomag miszóleves alap. Az összetevő lista alapján csak miszó van benne kevés szárított algával. A termék japán. A boltban, ahol vettem csak egy tizenkét darabos csomag volt. Talán először láttam miszót. Utánanéztem, ritka, mint a fehér holló. Belvárosi ázsiai üzletekben van gazdaságosabb kiszerelésben is, de otthoni kipróbálásra megteszi ez is. Fermentált szójababpasztáról van szó, amit csak vízzel fel kell melegíteni, és kész is. Kicsit továbbmentem a dologgal, és egytálétel-alapnak használtam fel.
3-4dl vizet forraltam. Kis tálba tettem miszót, majd ráöntöttem a forró vizet. Alaposan elkevertem. Ebbe tettem a szárított szegfűgombát. Lefedtem. MIre szükség lesz rájuk, a gomba visszanyeri frissességének jó részét.
Elkészítettem az alapot. Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hegyes erős paprikát az újhagymával. Ennek a paprikának imádom az ízét, de nem nagyon bírom az erőset. Így az erét kivágtam. Saját felelősségre belevághatod azt is, de ezek a zöldpaprikák bivalyerősek. Belekerült az vékony csíkokra vágott gyömbér és a felszeletelt fokhagyma is. Addig pirítottam, míg fel nem szállt a gyömbér illata.
Beleraktam a nagyobb darabokra vágott jégcsapretket, és a felezett cikóriát. Kissé megpirítottam őket.
Beleöntöttem a miszós gombás keveréket. Raktam bele két kaffir lime levelet. A savanykás ízhatásért kevés rizsborecetet öntöttem rá. Lefedtem és addig pároltam lassú tűzön, míg meg nem puhult a jégcsapretek.
Előmelegített tányérra raktam a jégcsapretket és cikóriát. Ráöntöttem a miszós gombás alapot. A tetejére redneztem a felszelt salátát és a hónapos retket. A forró lé fölött szépen átmelegedtek. Az édeskés hatásért egy megtisztított, kimagozott mandarint tettem a tetejére.
Ennyi az egész. Fél óra alatt kész a miszós egytál. Nagyon aromás, laktató édes savanyú fogás.