Ha szereted a jó csirkeragut, ezt a nyulas receptet imádni fogod.
2017. február 03. írta: Gyalogrépa

Ha szereted a jó csirkeragut, ezt a nyulas receptet imádni fogod.

Tejszínes tinórus nyúlragu krumplipürével, mustáros szafttal.

pro_30.jpg

Nálunk itthon van egy mondás: "Nyúlból készül a legjobb csirkepörkölt." Ennek komoly alapja van, hiszen nagyon hasonlít a nyúl íze a csirkéére. Az a helyzet, hogy ízben a tanyasi csirkét is veri a nyúl, tehát vásárolj bátran nyúlhúst

Gyerekkoromban nyulat sosem láttam a hentesnél, pedig édesanyám mindig magával vitt a piacra. Az utóbbi években megjelent a multik hűtőpultjain és a piacon a henteseknél. Kipróbáltuk a párommal, elmeséltük a szüleinknek, hogy milyen finom. Ők meg húzták a szájukat és kijelentették, hogy nem akarnak nyúlhúst enni. Elmesélték, hogy mikor ők gyerekek voltak, a húsvétra kapott aranyos kiskedvencként dédelgetett kisnyuszit felhízlalták, aztán levágták a szüleik. Nem meglepő, hogy nem eszik a nyúlhúst. A nagyszülők mentségére legyen mondva: ez az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején történt, ami nem éppen a bőség ideje volt. Nálam nincsenek ilyenek gátlások, szívesen készítek nyúlhúst.

pre_26.jpg

Az összetevők:

  • nyúl eleje: ez egy fél kilós vákumcsomag tartalma. Van benne két vastagabb karajrész a dagadóval, meg egy első negyed nyúl.
  • szárított tinóru gomba: a képen aktuálisan véltozékony- és céklatinóru szerepel. Ezt ne is keresd a kereskedelemben, mert tilos árusítani! Nyersen mindegyik mérgező, a változékony tinóru még hőkezelés után alkohol jelenlétében is tud komoly mérgezést okozni. Ez az egyik kedvenc gombám, gyűjtöm is. A kereskedelemben kapható többi tinórufajta is jól használható, különösen a vargánya.
  • sárgarépa, póréhagyma, zeller: az alapozó ízesítő zöldségek.
  • fűszerek: babérlevél, rozmaring, kakukkfű, zsálya, csillagánizs, borókabogyó.
  • tejszín: a mártás testességét fogja adni.
  • fehérbor: jó párosítás a húsos tejszínes fogásokhoz.
  • fokhagyma: úgy gondolom, hogy a mustár sok fokhagymát kíván, ezért használok 4 gerezdet a fél kiló húshoz.
  • mustár: egyszerű sűrítőanyag a mártás befejezéséhez, ízesítéséhez.
  • sós lében eltett zöld bors, kapribogyó: jól passzolnak a savanykás, borsosan csípős, mustáros ízvilághoz.

prep_3.jpg

Feldaraboltam a nyúlhúst, kivettem a gerincvelőt a csatornából. A hájas részeket levágtam, félretettem. Feldaraboltam a zöldségeket és a szárított tinórut. Az apróbb fűszereket teafilterbe raktam, hogy ne kelljen kergetni a tányéron.

potatobake.jpg

A krumplipüréhez héjában sütöttem a krumplit. Mivel soká tart, még a főzés legelején elkezdtem a megszurkált lisztes burgonya sütését.

ragu1.jpg

Vasserpenyőt választottam, mert rá lehet rakni a platnira, meg bírja a sütést is. Ugyanúgy megfelel egy öntöttvas lábas is. A vasserpenyőmben kis lángon kisütöttem a nyúl félretett szalonnás részeit. Ezen a zsíron pirítottam meg kissé a nyúldarabkákat, amiket kivettem. A pörzsanyagot fehérborral szedtem fel. Bepakoltam a zöldségeket, gombát, és az összes fűszert. A gombát középre raktam, mert a szélein könnyen megég.

ragu2.jpg

Felöntöttem annyi vízzel, hogy a zöldségeket majdnem ellepte. Erre raktam a nyúlhúst, megborsoztam. Nagy lángra tettem. Amint felforrt a leve, beraktam a 160 fokra előmelegített sütőbe fedetlenül. Illatos gőzben lassan sült anélkül, hogy beleért volna a főzőlébe. Legalább egy órát sütöttem alacsony hőfokon. Így nem száradt ki a hús, nem pépesedett szét a zöldség.pure.jpgA megsült krumplit félbevágva hagytam langyosra hűlni. Közben sokat vesztett a nedvességtartalmából. Kikapartam a héjából. Villával összetörtem, kevés libazsírral és tejjel összekevertem, szerecsendiót reszeltem rá. Libazsírral vékonyan kikent tepsibe raktam, villával fodroztam a tetejét. Forró sütőbe raktam, amiből már ki is vettem az elkészült nyulat.

martas.jpg

A húsokat férletettem. A fűszereket kidobtam. A serpenyőt visszaraktam a tűzhelyre, beleraktam a mustárt és a felaprított zöld borsot. Simára kevertem, beleöntöttem a tejszínt. Mire felforrt, elzártam alatta a lángot.

plate.jpg

Tányérokra raktam a kissé megpirult krumplipürét, a húsokat. Köréjük kanalaztam a mustáros mártást. Pár szem kapribogyóval fejeztem be az ízesítést.

Jól működik a savanykás mártás a tinóruval és krumplipürével, de legfőképpen a nyúllal. A hús szép pirosra sült, igazán ínycsiklandó. A nyúlcombot így nem is lehetne elkészíteni, mert túl vastag hozzá, feldarabolni meg kár. Érdemes az ilyen vékonyabb csontos részekkel próbálkozni raguhoz: szaftosabb, és még olcsóbb is.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9112175888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.02.05. 19:02:19

Szívesen ennék több nyulat, de még a 'tanyasi csibe' is fele annyiba kerül, mint a házinyúl :(

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.06. 05:30:42

@nagypapi: Ezzel én is így vagyok. Annyit teszünk az ügy érdekében, hogy kb. évente kétszer veszünk nyulat, ami édeskevés ugyan, de mégis valami. Egyébként laikusként úgy gondolom, hogy a tartás és a levágás költségei egyáltalán nem duplája a tanyasi csibéének.
Hasonló okokból nincs egy darab halas recept sem a blogon.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.02.06. 16:15:23

@Gyalogrépa: Igazad lehet, de én végfelhasználó lennék, nem tenyésztő.
Anno a telexomszédom foglalkozott nyulakkal, néha adott is egy-egy süldőnyulat, de ez a csatorna megszűnt. :(

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.07. 05:15:24

@nagypapi: Úgy látom, hogy két gyökeresen különböző okból nem esznek tömegesen nyúlhúst. Az első csoportba tartoznak, akik szívesen ennék, de egyszerűen nem telik rá. Nekik lehet megoldás az otthoni tartás, de ebben egyáltalán nem tudok segíteni. A második társaság az, akik megengedhetik maguknak ugyan, de nem alapanyagként tekintenek a nyúlra. Vagy érzelmi okokból nem eszik, vagy szimplán nem tudják, hogyan kell elkészíteni. Nekik tud segítséget nyújtani ez a blogbejegyzés.
Ha több nyúl fogy, megjelenik az igény esetleg a házi hízlalásra is - ahol erre lehetőség van, vagy a nagyobb tömegben való termelésre, ami lenyomja az árakat kissé. Így előfordulhat, hogy az aktuális szomszédod nekiáll nyulat tartani. Tehát, ne csüggedj! :)
Offtopic: gombásznak mindig akad egy kis fehérje a hús alternatívájaként: suburbankitchen.blog.hu/2017/02/04/szombati_piaci_es_erdei_bevasarlas_525

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.02.07. 08:01:44

@Gyalogrépa: ...gombásznak mindig akad egy kis fehérje a hús alternatívájaként...
Annál már csak az jobb, ha nyúlhús párosul gombával.
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=60749565&t=9019811
süti beállítások módosítása