Miért érdemes piacra járni?
2017. november 28. írta: Gyalogrépa

Miért érdemes piacra járni?

20170114piac.jpg

A reklámok által lefestett igen népszerű idilli kép, hogy szombat délelőtt sokáig alszik a család, a kutya beugrik az ágyba, aztán a szobába beszűrődő napsütésben a gyerekek ugrálnak az ágyon. Másik tévécsatornán a nyári napsütés már a piacon ér minket. Mindenütt friss cseresznye, nénik, meg bácsik, helyi termelők, helyi friss alapanyagok, blabla...

Egyrészt a legtöbb piacozás nem egészen így néz ki, másrészt a kutya sem fog csak azért korán kelni szombaton, hogy helyi termelőtől helyi alapanyagot vásároljon. A legtöbb ember önző módon azért jár piacra, mert jobb ár/érték aránnyal tud vásárolni egy sokkal bővebb kínálatból, mint amit bármelyik kereskedelmi lánc nyújtani tud.

Nem akarom bántani a multikat: az, hogy a friss élelmiszerkínálatuk gyenge, az nem a hibájuk, hanem a tulajdonságuk. Egyszerűen úgy nyúlik az ellátási lánc, mint a rétestészta. Ennek egyik végén egy kiherélt termelő, a másikon az éretlen sárgabarack. Cserébe működik a rendszer. Ráadásul a hideg időben elég nagy eséllyel kapunk jó minőségű szezonális zöldséget a multiban, hiszen a betárolt zöldségek jól bírják a szállítást, tárolást. A kofáknál viszont könnyen lehet, hogy a megvásárolt spenót négy órával korábban még lábon várta a napfelkeltét, amitől utánozhatatlanul friss az íze.

A legtöbbször nálunk a piacozás úgy kezdődik, hogy szombaton reggel hat körül felkelünk. Ilyenkor az év jelentős részében nincs beszűrődő napsütés, viszont irtó hideg, vagy legalább hűvös van. Muszáj időben menni, mert a válogatós népség (amilyen én is vagyok) "korán" jár piacra, hogy a lehető legszélesebb kínálatból választhasson. Mi általában fél nyolc körül szoktunk kiérni a piacra, sokan már hazafelé indulnak akkor. A mi piacunk kofás része elviekben kettőig van nyitva szombaton, viszont értelemszerűen a nyitástól folyamatosan szűkülő kínálattal. Ha az ember nem krumplit, vagy hagymát akar venni, nem éri meg dél körül menni. Két hete csülköt akartam venni, de háromnegyed nyolcra már elfogyott a két megbízható hentesnél.

A henteseknél olyan választék van különböző húsrészekből, amit egy szupermarkettől, hipermarkettől nem lehet elvárni. Például karajból van csontos, kicsontozott, bőrös, nem bőrös. Van fiatal állatból, kevés zsírral, rózsaszín hússal, vagy hizlalt állatból sötétebb hússal, több zsírral. A nálunk elterjedt módon bontanak disznóhúst, de mindig vannak a szokásostól eltérően bontott részek. Ezek általában nagyobb húsdarabok. Ilyenből sütöttem a porchettát is. Egy darabban volt a dagadó a császárhússal, a bordákkal, és a szegy alsó részével. Lehet kapni ipari csirkét, tanyasit, beregit. Tartanak tyúkot, és kakast is. Van még halas-vadas, meg pulykás is. Kezdő piacra járóként kissé tartottam a hentesektől. Például nem nagyon tudtam, melyik részt kérjem a pörköltbe. Ez az aggodalom teljesen felesleges. Aki nem mozog otthonosan a húsfélék kínálatában, az el szokta mondani a hentesnek, hogy milyen ételt akar készíteni. Ennek megfelelően együtt kiválasztják a hentessel, melyik darab a legjobb a célra. Ilyenkor persze már toporognak, morognak a sorban állók, de ezzel nem kell törődni: elvégre a piacon vagyunk.

A számomra legkedvesebb rész mégis a kofás rész, ahol zöldségeket, gyümölcsöket kapni. Ezekre a terményekre koncentrál a "mi van a kosaramban" rovat is. Olyan sok kereskedő, termelő van kinn, hogy az elvárható kínálat mellett mindig van valami különlegesség is. A különleges, vagy kiemelkedő ár/érték arányú cuccok mindig a kistermelőnél vannak. Ha akarom támogatni a helyi kistermelőt, ha nem, akkor is vásárolok nála, mert olyan az áruja. A világ végéről meg nem éri meg eljönnie a pár kosár spenóttal, tormával, paradicsommal, tehát még azt is bátran feltételezhetem, hogy helyi az alapanyag. Aki meg hibás áruval jön, vagy magasabb árakat szab, az úgyis kikopik. Aki pedig lista alapján vásárol, az meg nagy eséllyel össze tud szedni mindent egy kereskedő zöldségesnél egy sorbaállással. Persze náluk is a szezonálisat érdemes választani, hiszen a minőségük szezonban a legjobb, a legalacsonyabb ár mellett.

Amúgy meg kissé olyan a piac, mint egy kifordított hipermarket. Van virágos, felvágottos, "sarki fűszeres", ruhás, dísztárgyas, kiskocsma, lángosos, sütöde, kifőzde, sajtos, süteményes, pék, savanyúságos, sonkás, halas-vadas, könyves, vegyi árus, kutyakajás. Ezek után nem árulok el titkot azzal, ha tisztázom: ez egy nagy budapesti piac. Na nem az a fajta, ahova turisták járnak, még nem is divatos. A megjelenés viszont nagyon fontos itt is. Nem árt, ha az ember nem néz ki pénzesnek, mert ahol nincs ártábla, ott bizony előfordulhat, hogy pofára megy az árazás. Meg aztán biztos összekoszolja magát az ember valahogy. Vagy lehet, hogy csak én vagyok ilyen malac?
Most szombaton is ott leszünk a piacra tartó buszon az idősekkel együtt. Az egyik papónak a buszon biztos pálinkaszaga lesz már reggel hétkor. A nénik némelyike lökdös, furakszik, de kit izgat, a piacra járás ilyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7713402047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segar 2017.11.29. 12:04:46

Ejj, oszt mellik pijac az?

funfun 2017.11.29. 12:39:44

Láttam én már olyan őstermelőt, akinek műanyag hálós zsákban terem a paprikája, krumplija. Magyarán a nagybaniról származott, ott volt a pult alatt, onnan szedte ki az árut az asztalra.

Kedélyes Paraszt 2017.11.29. 15:54:30

en evek ota szinte minden nap beugrok reggelente a bosnyakra. a csarnok reszen csak husosok es tej-sajtos ostermelok vannak, illetve a hussosok mellett egy zoldseges, de o inkabb egzotikumokat arul (csilipaprikak, savanyusagok, esetleg szezonalis gyumolcs). a hatso reszen ket ostermelot figyeltem meg. az egyik fuszernovenyeket, szezonalis zoldsegeket arul, a masik egy idos bacsika, aki keves cuccot tesz ki: tojas, keves zoldseg, 1-2 doboz gyumolcs. az mdf piacon 4-5 ostermelo szokott lenni, ebbol az egyik viragot arul. a tobbiek kozul egy neni van, aki mindig a sajatjat es a lanyaet arulja, a tobbiek altalaban a sajatjukat, de szezonon kivul ott is elofordul nagybanirol cucc. ez kb 10 ev tapasztalata.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.29. 19:06:46

@Kedélyes Paraszt: A bosnyák téri híresen jó piac. Elmondás alapján jobb is, mint a lőrinci, ahová járunk. Egyetlen hátránya van: kieseik nekünk. Kösz a leírást. Látszik, hogy szeretsz kijárni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.29. 19:19:45

@funfun: Van ilyen. Nyilván nem szebb, mint a kereskedőnél, mert kb. ugyanazt árulják. Olcsóbban meg adhatja, de nem hiszem, hogy megéri hosszú távon. Nekem nem szempont, hogy honnan van, engem az ár/érték aránnyal lehet megfogni. Vásárolok termelőnél és kereskedőnél is. Láttam már én is "nagybanis termelőt", de hamar kikopott. Volt olyan termelő is, aki takarmány minőségű áruval járt egy darabig, aztán eltűnt. Azért is jó rendszeresen kijárni, mert az ember kiismeri az árusokat, tudja, kiben lehet megbízni.

2017.12.29. 21:54:28

sajnos nem mindig jó a piaci minőség, pl. mi nem szeretjük a pácsós kolbászt, ott meg csak olyat tartanak, mert így tanulták, így biztonságos. sokszor egy nagy multi jobban ki tudja mérni, hogy mennyi műtrágya, vegyszer kell tutira és többet nem használ, mert az már drága lenne. a kistermelő meg igen, inkább többet egy kicsivel, csak tutira hasson... :( sajnálom ezt amúgy, mert nagyon sokat piacoztunk több helyen a városban, de most kicsit már kiábrándultunk

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.12.30. 07:22:05

@saláta boglárka: A kolbász, és a pácsó ügyével érzékeny pontra tapintottál. Kistermelőtől még sosem vettünk kolbászt. Ha veszünk, kábé két gyártó terméke közül választunk. Az egyik egy békési, a másik egy főváros közeli kisüzemé. Ezeknél sejthető, hogy már vizsgálta hatóság a nitrát/nitrit tartalmat. Az biztos, hogy a közismert nagy brandekkel együtt tojnak a kolbászhús kiinazására. Mindegyikhez adhatnának egy csomag fogselmyet is akár. Emiatt nagyon ritkán veszünk kolbászt.
A nitrites pácsó elhagyása komoly kockázattal jár. Pácsó nélküli érlelt hentesáru - különösen kolbász - vásárlása annyira bizalmi dolog, hogy csak a nagy brandektől mernék vásárolni ilyet. Érlelek magunknak otthon szalonnát, sonkát, de én is méricskélem a pácsót hozzá. Mielőtt belefogtam, utánajártam, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a pácsó használata, illetve elhagyása. Nagyon kényes kérdés.
Amúgy a többi említett termékcsoport miatt bőven megéri piacozni járni, legfeljebb másik piacot kell keresni.

2017.12.30. 16:59:22

@Gyalogrépa: koszi a valaszt!mi most egy webshopbol rendeltunk csak sos kolbaszt,meg elunk :) a hunyadi terre jartunk korabban,az jobb volt,mint a mostani gazdagreti.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.12.31. 06:08:13

@saláta boglárka: Neked a Fehérvári úti Vásárcsarnokot tudom ajánlani, ha Gazdagréten laktok. Rég jártunk arra, de akkor elég jó volt. Persze biztos van tömeg szombatonként, de ez a jó piacok ismérve szerintem.

2018.01.01. 21:30:37

@Gyalogrépa: meg azt szoktuk,hogy ha falut ejtunk utba,akkor probalunk ott tojast venni.iden nyaron nem volt,a nagy melegben allitolag nem tojtak a tyukok.
süti beállítások módosítása