Szombati piaci bevásárlás
2018. október 27. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Ezeket a céklákat és fekete retkeket nemrég szedhették fel, frissek. A céklákból hajdúsági bagaméri tormás céklasaláta készül, mert ismét hozzájutottam egy tormához. A fekete retekből a jól bevált fermentált reteksalátát készítem el. Gyakran kesernyés a fekete retek, de ez fantasztikusan édes. Nyersen is bekapkodtam pár darabot, bár csíp rendesen. Azt hiszem, rendszeresen el tudom látni a konyhámat szabad tartású tyúkok tojásaival. A piacon még nem lehet kapni a Heppenheimer tojásokat, viszont a beszerzési pont útba esik. Előkerült egy Sweet Dumpling sütőtök is. Azt csicseregték a madarak, hogy ezt a lila batátát, azaz édesburgonyát érdemes kipróbálni. A marhabordákból pedig leves készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6414325147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2018.10.27. 22:44:32

A lila batátát tényleg érdemes kipróbálni, de ez sajnos a képen nem az. :(
Ez valószínűleg az Emmur, ennek csak a héja a világos lila. A Purple a jó, de itt megnézheted.

www.batata.hu/fajtakfotok/fajtak-2014.html

Be lehet már bio változatba is szerezni. A krumpli dílerem szerint az ázsiaiak csak a Purple-t viszik, a többi a komposztra való szemét kategória szerintük. Érdekes hozzáállás, de a lila húsú után már én sem tudok visszaváltani a többire.

Benikuty 2018.10.28. 07:39:30

A bagaméri torma ellátásod folyamatosan biztosítva lesz, legalábbis remélem.
Leválni készülök a Hepi-féle tojásról, ez van, semmi nem örök...
A batátádat én is nézegettem, hogy valahogy nem olyan, mint amit tegnap vettem a Fehérvárin, Hankó Lacinál. Ma sütöm, ha igaz.
@A fickó: ez a komposzt dolog azért nekem kissé túlzásnak tűnik, főleg úgy, hogy a lila erősen túlárazott. Persze nem veszi az ember tíz kiló számra.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.28. 10:08:03

@A fickó: Megkapargattam, ez tényleg a fehér húsú. Voltak ilyen kis girnyók is élénkebb színnel. Lehet azt kellett volna.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.28. 10:21:14

@Benikuty: Semmi gond. :)
Az biztos, hogy Japánban kétszer is meggondolják miből, melyik fajtát ültessék. Minimális művelhető földterület van, be kell osztani. Nyilván akkor már a lehető legjobbra törekednek. Nem sokaknak jutott ki az, hogy egy hordalékgyűjtő medencében lakjanak.

A fickó 2018.10.28. 11:08:41

@Benikuty: "ez a komposzt dolog azért nekem kissé túlzásnak tűnik, főleg úgy, hogy a lila erősen túlárazott. "
Valóban túlzás, de ha azt nézzük, hogy nálam a csicsóka nagy része is a komposzton végzi ..... nem is beszélve néhány a piacokon kapható olcsó emberi fogyasztásra alkalmatlan krumplikról. A legutóbb kényszerből (hirtelen kellett valami főzhető) vásárolt bio krumplinak se íze, se bűze nem volt. Ami megmaradt belőle nem valószínű hogy áthalad a tápcsatornámon. :)
A magasabb ár érthető a lila esetében és nem csak azért mert a legjobb szerintem, de kevesebbet is terem, van ahol egy árban van a többivel, de akkor azok sokkal kisebb méretűek.

Itt bio változatban kapható, érdekes lehet a műtrágya nélkülit kipróbálni, vegyszerezni amúgy a többit sem nagyon szokták, csak a földet fertőtlenítik. Mo-n nincs levéloldali ellensége. Még. :DD

edesburgonya.bio/termekeink/

A fickó 2018.10.28. 11:16:49

@Gyalogrépa: "Megkapargattam, ez tényleg a fehér húsú. Voltak ilyen kis girnyók is élénkebb színnel. Lehet azt kellett volna."
Azért a piacon már nem biztos, hogy örülnének a kapargatásnak. :DD Attól, hogy kis girnyók és élénkebb színűek, még nem biztos, hogy lila húsúak.

Benikuty 2018.10.28. 12:30:29

@A fickó: ha a krumli a komposztban végzi, az a te hibád. Hagytad volna a boltban! :D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.28. 16:55:54

@A fickó: Megkérdezem, mert ránézésre, nem fogom tudni felismerni. :)
Na látod, kiváló csicsókás földed van. Lehet, hogy a komposzthalom helyett disznót kéne tartani .... :)

Benikuty 2018.10.28. 17:57:15

@Gyalogrépa: vigyél magaddal bicskát, ha a vágás után kiderül az igazság, a boltos nem reklamálhat. ;)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.29. 06:09:03

@Benikuty: Hogyne! Aztán majd rákönyököl a mérlegre, mikor nem nézek oda! :)
süti beállítások módosítása