Szombati piaci bevásárlás
2019. augusztus 17. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Nos, a lőrinci piacon egészen komoly chilli paprikákat is kapni. Nem igazán vagyok tisztában a fajtanevekkel, annyit tudok, hogy a piros obszcén formájú (nevezzük tulipánnak) paprika scorpion chili. Felütöm a guglit, hogyaszongya... Ennyi Scoville unit, annyi Scoville unit. Oké, megdöglünk tőle, olyan erős, de milyen az íze? Gyümölcsös... Jó, majd ha megkóstoltam, kiderül. Már évek óta vannak ilyen komoly chillik, de még nem vitt rá a lélek, hogy vegyek. Megálltam a  jalapeño-bogyiszlói vonalnál. Na, de nem csak paprika van, hanem például kiváló fejteni való bab. Hozzá levélzeller. Az óriás cukkini ideális cukkinifasírt készítéséhez. Emellett egy csomó zsálya, petrezselyem és bazsalikom. Utóbbi kettőből érdemes a cukkinifasírthoz is adagolni. Elkezdtek jönni a komolyabb hagymák is. Egy ilyen sonkahagymával még a zsíros kenyér is sokkal jobb, meg a lecsót is jó ezzel indítani. Meg a pörköltet, satöbbi...

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8015013526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.08.17. 12:54:15

A capsicum ízfokozó :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.08.18. 09:50:03

A chilipaprikák csípőssége fajtán belül is nagy szórást mutat, még a profi chilitermesztőknél is előfordul, hogy a világrekordot jelentő, az átlagnál kétszer erősebb paprika melletti tő csak tizedannyira erőset terem. Viszont a magyar piaci és bolti nyers chilipaprikák általában nem profi, hanem amatőr termelőktől származnak, akik meg se tudják a fajtára jellemző átlagos csípősséget közelíteni. Persze még így is csípősebbek, mint a magyar fajták :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.08.19. 04:31:21

@Benikuty: Azt olvastam, hogy nem is az a lényeg, hogy a konkrét ételben legyen, hanem egy megelőző fogással is lehet tartós ízfokozást elérni.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.08.19. 04:32:56

@Étteremkritikus: "akik meg se tudják a fajtára jellemző átlagos csípősséget közelíteni"
- Ezt nem élem meg problémaként. :)

Benikuty 2019.08.19. 10:23:15

@Étteremkritikus: rengeteget számít a termesztő közeg tápanyag ellátása. Mondjuk nem NPK-ra gondoltam.
Nálam a jalapeno lett szinte élvezhetetlenül erős, de lehet, ez másnak afféle szűzlány csókja :D

Benikuty 2019.08.19. 10:24:25

@Gyalogrépa: ha arra gondolsz, hogy az erő leviszi a parókát, mindenképp :D

Benikuty 2019.08.19. 10:25:49

kenyerlelke.hu
Lesz unami rendesen, gyertek!
süti beállítások módosítása