Az üveges citromlé vagy vacak, de olcsó, vagy jobb és drága. Ezek közé verek éket minden év elején, mikor a citromszezon a tetőfokára hág. Ilyenkor lehet a legfinomabb citromokhoz hozzájutni, a lehető legalacsonyabb áron. Nem állítom, hogy ez nem jár áldozatokkal, de megéri.
Felmerülhet a kérdés, hogy minek rakok el citromlevet, mikor egész évben lehet citromot kapni. A legtöbb citromlé nyáron fogy, mikor a legkisebb eséllyel jutunk jóízű citromhoz, de legalább olyankor a lehető legdrágább.
A recept egyszerű. Vékony héjú citromokat választunk annyit, amennyit ránézésre ki bírunk facsarni egyszerre. Az érett citromnak a legjobb a leve, viszont nagyon gyorsan penészedik. Tehát hazavisszük, kifacsarjuk legkésőbb másnapig bezárólag. (A képen kakukktojásként szerepel pár meyer-citrom is.) Gumikesztyűt használjunk, különben mire húsz citrom végére érünk, annyira megmarja a kezünket a lé, hogy garantáltan kireped. Egyszerű kézi csavarót használtam. A citromokat megmossuk, félbevágjuk, kifacsarjuk egy nagy tál fölött. Fröcsög mindenhova a leve, lehetőleg minél több menjen a tálba! Az eredményt leszűrjük, majd annyi sót keverünk el benne, amitől már jobb lesz az íze. Ezt kóstolással lehet elbírálni. A só nemcsak tartósítani segít, de jó természetes ízfokozónak is. Lehetőleg apró üvegeket válasszunk, amiből két-három hét alatt biztosan felhasználjuk a levet. A leszűrt, ízesített levet üvegekbe töltöttem, majd a befőzőautomatámban hőkezeltem nyolcvanöt fokon fél órán keresztül. Kamrapolcon évekig is elvan, de felbontás után hűtőben tároljuk!
Citromlé-elrakást érdemes összekötni citromhéj elrakással is. Ilyentájt lehet a legjobb áron bio-, illetve kezeletlen héjú citromokhoz jutni. Ezek héját lereszelem, majd kristálycukorral elkeverve lefagyasztom. Ezek után nyilván jó pár kopasz citrom marad, ami pucérsága folytán még hamarabb kiszárad, illetve megpenészedik. Tehát ezeket dobjuk a "sima" vékony héjú citromok közé, majd facsarjuk ki! Felmerülhet a kérdés, hogy limonádéba is jó -e a sózott citromlé? Hát, hogy a csudába ne lenne jó! Minimális sóval még jobb is.
Ugyanitt kitérnék a marokkói citrom jelentőségére, amihez a vastag héjú bio- illetve kezeletlen héjú citromokat lehet felhasználni. Továbbá narancshéj eltevésére is, ami ugyancsak tavasszal aktuális. Amíg a készlet tart.