Krumplis hal, avagy tonhal lijonéz
2021. február 03. írta: Gyalogrépa

Krumplis hal, avagy tonhal lijonéz

krumplis_hal_avagy_tonhal_lijonez.jpg

Rick Stein valahol Spanyolországban kolbászolt (micsoda képzavar?) és egy útszéli kis fogadóféleségben tonhalat evett lyoni módra. Valami tévéműsor volt a Paprikán, az étel pedig végtelenül egyszerű és vonzó. Hogy mit takar esetünkben a lyoni módra? Az étel alanya - ezúttal tonhal - krumplival és hagymával. Ne menjünk bele, hogy amúgy, globálisan, a szakzsargon szerint nem feltétlenül jelenti ezt a "lyoni módra". A spanyolok a konyhán így nevezték el. A franciasaláta se francia.

Mivel a sót és a borsot is beleszámítva összesen hat összetevős ételről van szó, így (már megint) meg kell jegyeznem, hogy az étel nagyszerűségét a korrekt alapanyag és a türelemhez kötődő gondosság adja. Mondjuk, az utóbbi mindössze annyit takar, hogy végig kell ülni, amíg a krumpli megsül héjában.

krumplis_hal_avagy_tonhal_lijonez_alapanyagok.jpg

Kell egy jó minőségű olajban eltett tonhalkonzerv, vöröshagyma, sütni, vagy pürének való krumpli (C-s), sherryecet, bors, sópehely. A "jó minőségű tonhalkonzerv" nehezen definiálható. Jó igazodási pont, ha a tonhalat befőttesüvegben adják (ismét képzavar: üveges konzerv!), vagy ugyanezt a konzervet adják befőttes üvegben is. Ezzel együtt az ára az alap tonhalkonzerv háromszorosa, vagy akár négyszerese is lehet. Nálunk luxuscikknek gondolják (az árszabás alapján), a spanyoloknál jobb halkonzervnek. A vöröshagyma fogós kérdés így februárban - a fenének nem ősszel írom, mikor még könnyű jóízű, nem keserű, nem üreges hagymát szerezni. Tehát a hagyma legyen kemény. Vöröshagyma, vagy lila hagyma, sonkahagyma, vagy salotta. Ebből vegyünk annyit (megtisztítva), amennyi a tonhalkonzerv tömege.
Sütni való krumpliból a tonhal négyszeresét vegyük. Nyilván ez is könnyebb kérdés ősszel. Azonban jóízű krumplit kapni a lidliben tél végéig, csak hát nem magyart. Annak utána kell járni, minden másra ott a hálós francia.
A többit nem zavarja a naptár, van egész évben: sherryecet, Tellycherry bors, sópehely.

krumplis_hal_avagy_tonhal_lijonez_prep.jpg

A krumplit megmossuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, majd száznyolcvan fokos sütőben megsütjük. A halról egy serpenyőbe eresztjük az olajat. A hagymát felszeljük, kis lángon pirulásig fonnyasztjuk az olajon. Közvetlenül a krumpli hozzáadása előtt három-négy evőkanál sherryecetet adunk hozzá, borsot törünk rá. Ezt kis lángon a gőzölögtetjük két-három percig. A krumplit megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. Nem baj, ha törik. A kisebb darabokra bontott tonhallal együtt a hagymás keverékbe forgatjuk. Ismét borsot törünk rá, megszórjuk sópehelyjel. Összeforgatjuk. Lehet még cayennne borssal, espelette paprikával, fűszerpaprikával meghinteni, petrezselymet adni hozzá, ha van.

Jól csúszik rá sör, bor, de talán a legjobb almaborral.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5916414008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2021.02.03. 07:14:29

Így toltolni sznobizmust! :D

A fickó 2021.02.03. 15:45:07

@Benikuty: .... és el kellene már engedni azt a műanyagtartalmú sópelyhet is. :D Mindent ami a puruttya tengerből jön. A tonhalban is higany van gyárilag ... Ilyentájt már a krumpliban is több a szolanin ... Ha így nézzük, akkor az étel maga a fertő. :DD
Ha viszont ép ésszel és reálisan nézzük, akkor egy egyszerűségében is kiváló kaja ez és ha már a sznobkodjuk itt egymást én még loccsantanék a tetejére némi Finka la Torre bio olíva olajat. :)
Szezonjában ráncosra sült krémes újkrumplival, némi szikkasztott koktélparadicsommal. :P

Megjegyzem, nem azért javasoltam ezt az olívát, mert bio és így majd valamelyest kompenzálja nevezett étel "egészségtelen" mivoltát, pusztán ez az olaj eszetlenül jó. Nem véletlenül volt a világ legjobbja, most is 100 pontos. Akkor is használnám, ha nyomokban tartalmazná pistike pisáját, vagy Karcsika kakáját. :DD

A fickó 2021.02.03. 16:23:31

"olajban eltett tonhalkonzerv"
Konzerv a konzervben .... :D

"konzervet adják befőttes üvegben"
Konzerv a befőttes üvegben .. :)

Maradjunk annyiban, hogy az üvegben eltett cucc és fémdobozban eltett cucc is konzerv (konzervált, hosszú időre eltett, tartósított valami), viszont az ily módon eltett gyümölcsöket általában befőtt néven emlegetjük, függetlenül, hogy miben van benne. Tonhal befőtt, hülyén hangzik, akár üvegben, akár fémdobozban van. A barackbefőtt is lehet üvegben és fémdobozban is, mégis jobban hangzik barackbefőttként emlegetni a fémdobozos verziót is.

"A "jó minőségű tonhalkonzerv" nehezen definiálható."
Definiálom: onnan ismerszik meg, hogy jóval drágább, mint a szutykok és feltüntetik a hal fajtáját ...:)
Üvegben , mivel látszik a tartalma kevésbé lehet trükközni, ide a halak szebb részei kerülnek. Jobb gyártónál a fémdobozokba is törzs részek kerülnek, nem a törmelék, az megy a pástétomokba.
Egyébként meg Olasagasti rulez! ;)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.02.03. 19:30:39

@Benikuty: Ja-ja! Krumpli, halkonzerv, hagyma, só, bors, ecet, petrezselyem. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.02.03. 19:34:19

@A fickó: A befőttes üvegben eltett ecetes zöldség sem konzerv. Már csak az a kérdés, hogy mi a finzerv???

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.02.03. 19:35:28

@A fickó: Mire a krumplit beleforgattam, kábé azonnal felszippantotta az olajat, szóval tényleg elvisel még olivát.

Benikuty 2021.02.03. 19:58:30

@A fickó: Talán kellene egy kis jó ropogós parajdi kősó, mert az olyan trendi...:)

Benikuty 2021.02.03. 20:19:36

@Gyalogrépa: ...meg a kampot bors, amit kihagytál... :)

A fickó 2021.02.03. 20:52:13

@Gyalogrépa: "A befőttes üvegben eltett ecetes zöldség sem konzerv"

Pl. a konzervkukorica, nekem üvegben is konzervkukorica.
Nem minden konzerv befőtt, viszont minden befőtt konzerv. :D

A fickó 2021.02.03. 21:00:24

@Benikuty: "Talán kellene egy kis jó ropogós parajdi kősó, mert az olyan trendi..."
Akkor inkább nem kő' só, a drága Maldon-t viszont nem engedem el, szerencsére nem vagyok annyira só' her. :D

kocsmagomba 2021.02.06. 20:34:43

Egyszer próbáld ki ezt az ételt hal helyett frissen szedett hosszában szeletelt első osztályú vargányával. Halat egyen a grizzly maci Alaszkában. Csak az istenért, meg ne vajazd! Valami olívával, és a sherry ecet helyett egyszerű citromlével a végére. Én már túl vagyok ezen...
Mondjuk aki Lidlben vesz krumplit, azzal nem szívesen diskurálok! Én már kétszer is vettem ott. Először és utoljára.
Nem a magyarkodással van bajom, hanem a szeméttel.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.02.08. 06:10:37

@kocsmagomba: Ritkán áll fenn olyan helyzet, hogy egyszerre legyen első osztályú vargányám, meg sütni való krumplim - ha egyáltalán. Az olivát pedig nem szeretem a vargánya alá.
A Lidl-ben van jó krumpli ősztől kora tavaszig bezárólag. Apró szemű lédig francia, meg hálós francia - A/B/C. 700/kg alatt nem áll meg. A sima lédig krumpli egész évben vacak, ahogy a hagymájuk is.

Benikuty 2021.02.08. 08:25:25

@Gyalogrépa: A krumplihelyzet ebben a szezonban valóban fokozódott, néhány üdítő kivételtől eltekintve maradt a lidi. (ahol nagyon meg kell nézni mit teszünk a kosarunkba, ahogy írod is.) Előző évvel ellentétben nem játszik a metro, az osan meg lassan mindenben felejtős.
Az étel, -viccet félretéve- teljesen OK, kiváló példája annak, hogy gyorsan jóból, jót hogyan kövessünk el.
Majd próbáld ki a Kampot borsot, én nem tudok lejönni róla.

Benikuty 2021.02.08. 20:37:31

@kocsmagomba: Kedves pizzaszeletvágó (konyha legfeleslegesebb eszköze), kommented rendkívüli módon mulatságos, de téged rég ismerve inkább intő jel. Kezdesz elszabadulni, mint hajóágyú, tedd meg a szükséges lépéseket, amíg képes vagy rá! Barátsággal!

kocsmagomba 2021.02.08. 21:55:14

@Benikuty: Nagyon jól tudod, hogy pontosan azért választottam abban az időben a pizzaszeletvágó nevet, amit most felemlegetsz. Irónia, nagyfokú önirónia. Csakhogy ez azóta sem csitult bennem, ha már az én mélyelemzésem lett a témád, gondoltam megírom ezt. Valamint igencsak szeretek hülyéskedni, ami kétélű dolog. Általában az olvasni tudó szövegértő emberek megértik. Én régen, akkoriban azt gondoltam, hogy tudok a barátod lenni, ma kicsit furcsának gondolom a "barátságodat". Csak abban bízok már, hogy nem olvasod a kommentárjaimat sehol. Sőt, meg is kérlek rá. A tanulságot levontam. Furcsa emberek vagytok ti itt hárman, én nem jövök felétek többet. Nem akarok zavarni.
Csak remélni merem, hogy nem bántottalak meg soha semmivel. Ha mégis, kérlek most bocsáss meg.
Azt soha ne felejtsd el, hogy az ember sokkal összetettebb annál, mint amit egy kommentár mező mutat róla, még ha évekig is olvasod a hozzászólásokat. Nem tudod, hogy ki vagyok, és ez már így marad.
Ha pedig arra gondolsz, hogy mostanában megint írogatok Andrásnál, akkor elmondom, hogy ahhoz nem nekem kellett megváltoznom, hanem nekik. Is.
Panta rhei.

kocsmagomba 2021.02.08. 22:02:13

@Gyalogrépa: Fickó úgy tudom külföldről rendeli a krumpliját, vagy már nem? A piacon meg jobbat kapok, mint a lidl-ben. Sajnálom. A krumpli kulcskérdés, tényleg mindent el lehet vele cseszni. Mindegy, hagyjuk. Engem ez tényleg nem érdekel, csak hülyéskedtem a "nem diskurálok"-kal. Tökéletesen ellenkezőek a tapasztalataink. Én ha már meglátom a francia krumplit valahol, orromba csap a bűze, bocs.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.02.09. 03:56:53

@Benikuty: Kipróbáltam a kampós borsot, nem jött be.

Kedélyes Paraszt 2021.02.21. 10:39:16

@Gyalogrépa: pedig a vargánya és az oliva jóbarátok!
süti beállítások módosítása