
Rick Stein valahol Spanyolországban kolbászolt (micsoda képzavar?) és egy útszéli kis fogadóféleségben tonhalat evett lyoni módra. Valami tévéműsor volt a Paprikán, az étel pedig végtelenül egyszerű és vonzó. Hogy mit takar esetünkben a lyoni módra? Az étel alanya - ezúttal tonhal - krumplival és hagymával. Ne menjünk bele, hogy amúgy, globálisan, a szakzsargon szerint nem feltétlenül jelenti ezt a "lyoni módra". A spanyolok a konyhán így nevezték el. A franciasaláta se francia.
Mivel a sót és a borsot is beleszámítva összesen hat összetevős ételről van szó, így (már megint) meg kell jegyeznem, hogy az étel nagyszerűségét a korrekt alapanyag és a türelemhez kötődő gondosság adja. Mondjuk, az utóbbi mindössze annyit takar, hogy végig kell ülni, amíg a krumpli megsül héjában.

Kell egy jó minőségű olajban eltett tonhalkonzerv, vöröshagyma, sütni, vagy pürének való krumpli (C-s), sherryecet, bors, sópehely. A "jó minőségű tonhalkonzerv" nehezen definiálható. Jó igazodási pont, ha a tonhalat befőttesüvegben adják (ismét képzavar: üveges konzerv!), vagy ugyanezt a konzervet adják befőttes üvegben is. Ezzel együtt az ára az alap tonhalkonzerv háromszorosa, vagy akár négyszerese is lehet. Nálunk luxuscikknek gondolják (az árszabás alapján), a spanyoloknál jobb halkonzervnek. A vöröshagyma fogós kérdés így februárban - a fenének nem ősszel írom, mikor még könnyű jóízű, nem keserű, nem üreges hagymát szerezni. Tehát a hagyma legyen kemény. Vöröshagyma, vagy lila hagyma, sonkahagyma, vagy salotta. Ebből vegyünk annyit (megtisztítva), amennyi a tonhalkonzerv tömege.
Sütni való krumpliból a tonhal négyszeresét vegyük. Nyilván ez is könnyebb kérdés ősszel. Azonban jóízű krumplit kapni a lidliben tél végéig, csak hát nem magyart. Annak utána kell járni, minden másra ott a hálós francia.
A többit nem zavarja a naptár, van egész évben: sherryecet, Tellycherry bors, sópehely.

A krumplit megmossuk, alufóliával kibélelt tepsibe rakjuk, majd száznyolcvan fokos sütőben megsütjük. A halról egy serpenyőbe eresztjük az olajat. A hagymát felszeljük, kis lángon pirulásig fonnyasztjuk az olajon. Közvetlenül a krumpli hozzáadása előtt három-négy evőkanál sherryecetet adunk hozzá, borsot törünk rá. Ezt kis lángon a gőzölögtetjük két-három percig. A krumplit megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. Nem baj, ha törik. A kisebb darabokra bontott tonhallal együtt a hagymás keverékbe forgatjuk. Ismét borsot törünk rá, megszórjuk sópehelyjel. Összeforgatjuk. Lehet még cayennne borssal, espelette paprikával, fűszerpaprikával meghinteni, petrezselymet adni hozzá, ha van.
Jól csúszik rá sör, bor, de talán a legjobb almaborral.