Szombati piaci bevásárlás
2021. június 05. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

Ritka esemény, mikor tárkonyszárak kerülnek a piacra. Nem is friss fogyasztásra, hanem tárkonyos ecet készítésére használom. A hónapos retkek már öregecskedőek, helyettük mizuna salátával tömöm a szendvicseimet. Nem retek, hanem mustárzöld, viszont rokonok. A fehér főzőhagyma a tökfőzeléket szolgálja majd. Ahogy a kapor is. Azt hiszem túlkaprozom magunkat, mert a tzatzikibe és a karalábéfőzelékbe is kerül. A karalábéfőzelék mellé töltike készül azok leveleivel. A jércetojás tavasszal, kora nyáron szezonális ínyencség. Arányait tekintve nagyobb a sárgája, mint a tyúktojásoknál megszokott. Emellett a szabad tartásúak ilyenkor már hozzáférnek a "zöldekhez". Mélysárgák, és jóízűek. Annak a reményében mentünk, hogy cseresznyéhez jutunk. Ha a naptárt nézzük, okkal számíthattunk rá, de a rendkívül hűvös tavasz meglátszik a szezonális kínálaton. Legalább az eper jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6916582912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2021.06.05. 14:16:32

Borsót kell már venni, annak kedvezett a hüvi, Igaz később később kezdett a szezon. 19-ben egyáltalán nem volt jó borsó, de a tavaszi kánikula minden másnak kedvezett. Júniusban szedtem a kamo-t zöldpaprikákat, némely chilit is.
Túlkaprozni nem lehet semmit, de a tökfőzelék nekem még korai. A jércetojást én nem tartom különösebb ínyencségnek, csak optikailag nagyobb a sárgája. A gyöngytyúk tojás, na az már valami, az a világ legsárgább tojása - de sajnos most én sem tudok szerezni. Pedig olyan finom és sárga galusokat nyomtam vele anno.
Most hogy megjött végre a meleg már valóban jobb az eper, a sajátnak is most jött meg az igazi íze, de nagyon. Ja, és a spárga, így a szezon vége felé sokkal finomabb lett. Hiába annak is kell a meleg, másképp veszi fel a tápanyagot a gyökér. Édesebbek és ízesebbek, tudom, mert heti 3-4 szer eszem egy héten Kőröshegyi félét. Jövő héten lesz nekik utoljára, sajnos.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.08. 03:04:34

@A fickó: Kábé egy hete nyomták át a billenőkapcsolót, ami rákapcsolta a fűtést: +10 fok. Annak az eredménye most szombatra jöhet ki a piacon. Eddig még nem volt érdemes borsóval foglalkozni, majd talán most. Nem értem, hogy bírsz ennyi spárgát megenni. :)
Nekünk talán a kukorica az, ami neked a spárga. Na, az is volt már, igaz 480/cső árban.

Benikuty 2021.06.08. 11:31:39

@Gyalogrépa: borsót nem zavarja a hideg, a lehelen mát kétszer szépet vettem. Ebben a melegben a spárga végre jó ízű lesz, de vége is van hamarosan. Szombaton még veszek, és megpróbálom tubusos majonézzel. Haha!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.09. 04:48:01

@Benikuty: Na jó! Lehet rábeszéltetek még egy csomag spárgára. Pedig már lemondtam róluk.

Benikuty 2021.06.09. 06:27:34

@Gyalogrépa: Kőröshegyiék a helyi piacon árulják a spárgájukat, ennél messzebb én sem mennék érte. Hiába, nem spárgával kergettek az asztal körül...
süti beállítások módosítása