Szombati piaci és erdei bevásárlás
2016. november 26. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci és erdei bevásárlás

Ha szombat, akkor piac, szezonban gombászás.

piac1.bmp

Ez mind a szombat reggel eredménye. Tehát megéri korán reggel kelni.

Ez különösen igaz a vadgombákra, mert például a laskagombás fámat közösen szüreteljük egy gombásszal, akit még sosem láttam. Annyit tudok, hogy szombat délelőtt jár ki, és a nagyobb példányokat preferálja. Én reggel járok ki, enyém az elsőbbség. Boltban is lehet kapni, de a vadon termő ezerszer aromásabb, és mutatósabb is.

Itt van a másik abszolút szezonális gomba a téli fülőke, alias aranytűgomba.

telifuloke.bmpJapán konyhában igen népszerű, termesztik is. Ismertebb neve enoki, enokitake gomba. A termesztett teljes egészében fehér, hosszú tönkje van, és apró kalapja. Csokrokban lehet kapni, már ahol lehet. Mivel itt a külvárosban nem árulják, inkább összeszedem magam egy hársfatuskóról.Ingyen van, a lehető legfrisebben. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az étkezésre szánt gombát mindig mutassuk meg szakellenőrnek!

No, de nem kell mindent megenni. Szedtem pár taplófélét is, amiből nagyszerű dekoráció készülhet.

taplok.bmp

A bal oldali biztosan rákerül az adventi koszorúra. A jobb oldali legutóbb madáretetőhöz használtam fel tető, illetve tálka gyanánt.

magyalgyomber.bmp

A magyal is az erődőből van, ahogy a nagy képen látható borostyán is. Mindegyik az adventi koszorúra kerül. Persze ez is ingyen. A gombáknak segítek, hiszen széthordom a spóráikat, a magyalból és borostyánból rengeteg van a gyűjtőhelyen. Továbbá mindent felhasználok, semmi sem végzi a kukában.

zoldsegek.bmp

A cékla sókéregben készül el, a jégcsapretek salátába megy, a sörretek frissen sózva fogy el reggelihez. A paprika, és újhagyma rántottába, vagy frittataba kerül. A gyömbért megpróbálom savanyítani. A répa jól fog szolgálni a paradicsomlevesben. A brokkoli házi pancettával készül. A manadarinból ez az első igazán finom tétel idén. Tojás kell a rántottába és a majonézbe.

Beszámolok majd, mi és hogyan készül ezekből a szezonális alapanyagokból nap mint nap, mikor nincs idő a piacra vagy az erdőbe rohangálni.

2017.12.29.: A madáretető elkészült, szépen megtartotta a magokat, a szél nem vitte el. Fedelet is készítettem, hogy ne ázzanak meg a magok. A tetejére még cinkegolyót is raktam, mégsem kellett a madaraknak egyáltalán az előző szezonban. Eljöttek, rálltak az etető szélére, megvizsgálták a magokat, a cinkegolyót, mad elrepültek. Raktunk ki másmilyen magokat, kis darab szalonnát, azokat is megnézték, majd elmentek. A szomszéd lépcsőháznál lévő puccos, nyírfából készült drága madáretetőt viszont igen kedvelik, rendszeresen járnak oda enni. Az etetőt elbontottam. Micsoda finnyás madarak!?

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7211999430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása