A stesszmentes karácsonyi menü megtervezése
2016. december 07. írta: Gyalogrépa

A stesszmentes karácsonyi menü megtervezése

Karácsony napján mit főzök? Semmit. Minden aznapra érik össze, csak 30 percet kell pepecselnem a befejezéssel.

Emberek! 21 munkanapos a december! Ennél több munkanap matematikailag nem is lehet ebben a hónapban. Az a rettegett együttállás történt meg, hogy Szenteste napja szombatra esik. Előző nap, pénteken valószínűleg még sokan fognak dolgozni. Ugye nem gondolja komolyan, hogy egy dolgos hét másnapján összevágja a karácsonyi menüt? Ha mégis, kompromisszumokat kell kötnie. Ha Ön tűzoltó, mentős, ápoló, buszvezető, vagy erőműben dolgozik, nos akkor lefogadom, hogy valamelyik ünnepnapon munkában lesz. Ha éppen a kiskereskedelmben, vendéglátásban dolgozik, biztos vagyok benne, hogy Karácsonyra teljesen kimerül.

Így akar nekiállni Szentestére főzni? Korábbi bejegyzésemben leírtam, mit gondolok a "hagyományos" karácsonyi menüről.

Elárulom, hogyan csinálom én. A kulcsszó a szervezés. A legjobb formámat akarom nyújtani, de nem szeretnék belegebedni. Főleg, hogy 23-án én is dolgozom.

A hideg előétel jó opció. Ez lehet egy jó zöldségterrin, gravlax, igényes felvágott, vagy ütős fűszeres húspástétom. Vagy akármi más, amit szeret a család reggelire, csak legyen benne valami különleges, ünnepi. Ha jut friss lazacfilére, akkor beruházok egy kis darab gravlaxra (pácolt lazac). Nem biztos, hogy lesz friss és szép darab, ami ráadásul kicsi is. Előnye, hogy pácolás után legalább 3 napig megtartja a minőségét, ami azt jelenti, hogy akár négy nappal karácsony előtt meg lehet venni. Ha nem jön össze, van házi sertéslapockából készült rillette. Csak fel kell nyitnom az üveget, kicsit bohóckodnom a savanyúsággal, meg pirítóssal.

Nos, levesnek cheddar sajtkrémlevest gondoltam. Ez az a fajta leves, amihez az alapot meg lehet csinálni előző nap, aztán csak be kell fejezni tálalás előtt. Csak egyszerűen!

A fő attrakció a mézes-mustáros sült sonka, vagy karaj lesz. Hogy mitől ilyen bizonytalan?. A legjobb esetben tudok venni egy gyengén füstölt kicsi sonkát. Ezt már figyelem november vége óta, még nem találkoztam a megfelelő darabbal. Ha nem jön össze, keresek egy kicsi nyers egész lapockát, amit kicsontozok és megkötözök. Pácolás után meg akarom főzni, szóval be kell férjen a fazekamba. Ha ez sem jön össze, marad a bőrös karaj. Pár nappal előre bepácolom, előző nap szuvidálom, aznap kérget sütök rá. Ennyi.

A köret hozzá csak egyféle lesz. Chutney. Tanácsos érlelni pár hétig felhasználás előtt az üvegben. Szenteste napján elég felmelegíteni az üveget vízfürdőben, és már lehet tálalni. Van egy nagy üveg almakompótom, ami a főszereplő lesz a chutney-ban. Tavaly nyáron találtam a lakótelep szélén, szeméttől mentes helyen egy gondozatlan almafát. Rengeteg almát gyűjtöttem alóla. Frissen kőkemény, savanyú, kissé kesernyés, borízű. Ez a kiskereskedelemben gyakorlatilag nem beszerezhető. Elsőrangú kompót készült belőle. Arra vár, hogy ünnepi fogás lehessen belőle.

A többi napra töltött káposztát készítek. Ez az igazi nagyágyú. Szinte mindenki szereti. Ez olyan étel, ami jobb másnap, mint frissen. Tehát előre ezt is el lehet készíteni. Ha váratlan vendégek jönnek? Elég bevágni a sütőbe annyi gombócot, ahányat kérnek. Az aprókáposztát már megsavanyítottam. A napokban indítottam el az egész káposztafej savanyítását. Szigorúan vékony levelű lapos káposztából. Összeállítani alig 10 perc. Karácsony előtt pár nappal főzöm meg a töltött kápsztát. Természetesen beszámolok róla, mi az én verzióm.

Jöhet a desszert. Nyáron és ősszel alaposan betáraztam aszalt gyümölcsből. Az aszalóm rengeteg szezonális, vagyis olcsó, de tökéletes gyümölcsöt nyelt el. Gyümölcskenyeret fogok készíteni. Nyilván mindenki sejti, hogy ezt is előre. Másnap jobb, mint frissen, sőt két hétig is eláll.

Ez az én tavaly kipróbált receptem a stesszmentes, ugyanakkor igényes karácsonyi menüre. Minden család a saját verzióját készíti. Az előző cikkemnél a Kedves Kommentelők megosztották velünk, ők hogyan készülnek az ünnepi menüre. Ahány ház, annyi szokás.

Tavaly Szenteste napján kimentünk a közeli erdőbe sétálni, gombát szedni. Aztán felállítottuk a fát. Tingli tangli, vacsorázás, ajándékozás. Így telt tavaly december 24-e.

Ha kiváncsi rá, hogyan készülök a karácsonyi menüre, figyelje a blogomat!

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6112020985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása