Cseh kucsmázás
2021. április 01. írta: Gyalogrépa

Cseh kucsmázás

cseh_kucsmagomba.jpg

A gombászlogika néha cserben hagyja az embert. Az oké, hogy esős időszak után az ember körbenéz a természetben, de azért nem muszáj távol maradni az erdőtől-mezőtől - csak mert száraz az idő. Így is sikerült pár aszott cseh kucsmagombát találni, meg hóvirágot a tengernyi keltike között. A hagymások is tojnak a száraz időre, meg a kucsmagombáink is inkább a naptárt nézték, mint a talajnedvesség jelentést. Mindenki más az esőket várja.

hovirag.jpg

Íme a zsákmány. Némelyikük kalapcsúcsa már kiszáradt, de azért tojással még csak elmegy. A hegyes és ízletes (vagy ahogy sokan hívják: valódi) kucsmagombákkal nem számolok. Eddig se volt rájuk termőhelyem és biztos nem ezen a száraz tavaszon fogok találni.

cseh_kucsmagomba_zsakmany.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr316487190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2021.04.17. 14:15:06

Ma reggel a piacon vettem 20 dekát. Egy asszony hozta Pétervásáráról.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.04.18. 06:29:53

@Benikuty: Vicces. Ilyenkor már nem kéne, hogy legyen. Már a hegyesnek, az ízletesnek kéne mennie (állítólag hegyesből van kevés). Meg a májusi pereszke, pisztric, esetleg tőkegomba. De már az aranyeső is néhol már több mint egy hónapja virágzik.

Kedélyes Paraszt 2021.05.09. 17:29:20

@Gyalogrépa: az idén egész jó szezonunk volt. Szedtem az összes kucsmából. A környéken szerencsére mindegyikre van lelőhelyem. A pisztric amúgy még csak most jön. Tőkegomba ilyenkor? Az augusztusban indulgat.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.05.10. 06:01:58

@Kedélyes Paraszt: A tőkegombát becsaphatta a hideghatás. Ilyen egyszerű korhadékbontókat könnyű átverni. Lila pereszkét is láttam már áprilisban.
süti beállítások módosítása