A nátrium nitrit (NaNO2) nem salétrom. Az a nátrium-nitrát (NaNO3), vagy méginkább a kálium-nitrát.
A többi nagyjából jó, de nem tesz említést a páratartalomról, ami nélkül egy guanciale nem lesz guanciale. :)
@Tangó Suszter: Ha az ecetanya, akkor alatta már kész ecet van. Pontosabban fordítva kell követleztetni: ha alul jófajta ecet van, akkor a takonyszerű valami valószínűleg ecetanya. De nagyon óvatos lennék, akármi lehet az: akár úszó penészgombatelep is.
Van egy 1985 ből származó bontatlan Egri Bikavérem. Valami (takonyszerű jáj) úszkál benne. Az ecetanya??? Ha nem lesz savanyú gyártok belöle borecetet.
"Citromlé-elrakást érdemes összekötni citromhéj elrakással is. Ilyentájt lehet a legjobb áron bio-, illetve kezeletlen héjú citromokhoz jutni. Ezek héját lereszelem, majd kristálycukorral elkeverve lefagyasztom."
Szerinted az működhet, hogy a reszelt citromhéjat elkeverem a cukorral, felöntöm annyi kinyert citromlével amennyit felvesz, majd megy a fagyasztóba?
@Kyria: Az Aránról van szól. Ezv a fogbeletörés elég szubjektív. A kovászos baguette-jüket alaposan meg kell rágni, de a sima alapkenyereik kérge az első nap ropog valamennyire, aztán nyilván elkezd szívósabb lenni. Van, hogy másfél hétig is kitartott nekem. Négy-öt nap után már pirítósban, gombócban, illetve levesbe mártásban kell gondolkodni inkább, mert már eléggé szívós. De másfél hét után is szeretem tejbe áztatva magában enni.
@GretiNagy: Köszi. Most elkezdtem ránézésre adagolni, és kétszer már feljött. Nem eléggé egy sütéshez, de talán sikerül két etetéssel később. Ha ezzel sem jön össze, jelentkezem. :)
Hol van az a belvárosi ír pékség? (Már ha nem olyan kemény ott is a kenyér héja, hogy beletörne a fogam...utoljára a régi Hilton háta mögött, egy akkoriban nagyon felkapott pékségben "sikerült" ilyen kenyeret vennem.)
Szia! Mintha a saját kálváriám olvasnám. Nálam egyetlen dolog segített csak, hoy végre erős legyen a kovászom. Ha gondolod, megpróbálok segíteni szívesen :)
@Kedélyes Paraszt: A gévával egyszer már én is felhagytam. Ezúttal a felét fűszeres ecetes pácban készítettem el savanyúságnak. A másik felét vörös bréznek (valahogy így kell elképzelni: www.youtube.com/watch?v=EA2Mx1m7NAI ) Ez utóbbit már volt módomban kóstolni. Nagyon jó lett.
a nyár fagombát azért megnézném közelebbről. Nekem nem annak tűnik. (kizárásos alapon, mivel ilyenkor nem igazán terem más, el tudom képzelni, de ennek a példánynak ritkábbak a lemezei)
A csiperke, ami még a betont is felnyomja, az az ízletes.
Én már leszoktam a géváról.
Szerintem ilyenkor minél több gyökérzöldséget, káposztát, karfiolt kell enni. Most vannak a csúcson, egy helyi termelőé igazán utolérhetetlenek, ki kell használni!
Nekem a lencsefélék őszi-téli étkek, már csak azért is, mert az ilyen száradványok megvárnak. Be is vásároltam vagy négy fajtát sárgaborsóval az élen, mert hogy az is tud jó lenni.
Külvárosi konyha
Utolsó kommentek:
seepheerd 2024.03.02. 11:10:54
A többi nagyjából jó, de nem tesz említést a páratartalomról, ami nélkül egy guanciale nem lesz guanciale. :)
Bejegyzés: Házi hús- és szalonnaérlelés füstölés nélkül: olcsóbb, finomabb.
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2024.02.04. 12:37:25
Bejegyzés: Vigaszág boroknak: házi borecet
Tangó Suszter 2024.02.02. 20:45:10
Bejegyzés: Vigaszág boroknak: házi borecet
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2023.04.24. 19:15:52
Bejegyzés: Citromlé
thomas76 2023.04.21. 12:23:14
Szerinted az működhet, hogy a reszelt citromhéjat elkeverem a cukorral, felöntöm annyi kinyert citromlével amennyit felvesz, majd megy a fagyasztóba?
Bejegyzés: Citromlé
Kyria 2022.06.12. 16:58:30
Bejegyzés: Assza meg a kovász!
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2022.06.12. 16:30:45
Bejegyzés: Assza meg a kovász!
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2022.06.12. 16:26:37
Bejegyzés: Assza meg a kovász!
Kyria 2022.06.12. 07:58:34
Bejegyzés: Assza meg a kovász!
GretiNagy 2022.06.12. 04:56:11
Bejegyzés: Assza meg a kovász!
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2022.05.18. 21:11:40
Bejegyzés: Dunapart sárga gévagombákkal
Kedélyes Paraszt 2022.05.18. 11:45:48
A csiperke, ami még a betont is felnyomja, az az ízletes.
Én már leszoktam a géváról.
Bejegyzés: Dunapart sárga gévagombákkal
Benikuty 2021.11.21. 16:43:46
Bejegyzés: Török lencseleves
Benikuty 2021.11.21. 16:43:06
Bejegyzés: Török lencseleves
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.11.21. 09:36:19
Bejegyzés: Török lencseleves
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.11.21. 09:35:34
Bejegyzés: Török lencseleves
A fickó 2021.11.19. 23:12:37
Bejegyzés: Török lencseleves
Benikuty 2021.11.19. 18:18:54
Bejegyzés: Török lencseleves
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.11.19. 06:22:31
Bejegyzés: Török lencseleves
A fickó 2021.11.18. 01:08:23
Bejegyzés: Török lencseleves