Őzlábazás
2020. október 13. írta: Gyalogrépa

Őzlábazás

ozlabgomba_es_vadkorte_vackor_1.jpg

Alakul valami olyasmi, amit őszi gombaszezonnak nevezhetünk. Vasárnap, a "nagy őszi esők" előtt kinéztünk a Pilisbe. Az erdő bejáratánál egy fél békatetem fogadott. A másik felét megették. Egy druida biztos visszafordult volna, mert hát mi ez, ha nem az erdő szellemének a figyelmeztetése. Szerintem meg tessék a békák elejét is megenni, hogy ne kelljen itt az olvasóknak ilyen horrorisztikus képeket nézegetniük.

bekatetem.jpg

Pár lépéssel arrébb ezekbe a harkály tintagombákba botlottunk. Ez annyit elárul a gombahelyzetről, hogy gyökérkapcsolt gombákra még ne számítsunk.

harkaly_tintagomba.jpg

Árvégű fülőkék egy tuskón

arvegu_fuloke_1.jpg

Pár méterrel beljebb meg is lett az első őzlábgomba boszorkánykör.

nagy_ozlabgomba_boszorkanykor.jpg

Aztán egyre több őzlábgomba - leginkább fiatal "dobverők".

nagy_ozlabgomba_1.jpg

nagy_ozlabgomba_1_1.jpg

Rendes gomba kijön az út szélére.

nagy_ozlabgomba_2.jpg

Bimbós pöfeteg

bimbos_pofeteg.jpg

Talán barna porhanyósgombák

barna_porhanyosgomba.jpg

Lakott domboldal

barna_porhanyosgomba_1.jpg

Vadkörték

vadkorte.jpg

Csillaggomba

csillaggomba.jpg

Egy penészes ízletes rizike

rizike.jpg

Pereszkék

pereszke.jpg

Korallgombák

korallgomba.jpg

Egészen vérlázító módon több penészes, túlérett rizikével találkoztunk. Félig, meddig ezért jöttünk, de azt gondoltam, hogy idős őzlábakkal és fiatal rizikékkel fogunk találkozni. Fordítva történt.

rizike_1.jpg

Végül a zsákmány.

ozlabgomba_es_vadkorte_vackor.jpg

Vadkörték, és jobbára tölteni való őzlábgombák. Leginkább ezt az állapotát kedvelem az őzlábaknak. Így törnek a legkevésbé szállítás közben, és jobban bírják a tárolást is. Mivel fiatalok, ezek a legkevésbé kukacosak. Egészen konkrétan ezúttal egyetlen kalapot sem kellett kidobni. Nem utolsó sorban: nem szeretem kirántani őket, főleg egy végiggyalogolt nap után. Másnap a "dobverőket" megtöltöttem, a kinyílt kalapokat vajon lesütöttem, sóval, borssal ízesítettem. A töltötteket frissen ettük, a lesütött kalapok a fagyasztóba kerültek. Tölteléknek szánom pirogba, vagy fasírtba, de felhasználható szendvicskrémhez is.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3016237158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.14. 06:00:17

@Hunyadi János5: Én erről azt olvastam, hogy több nedvesség jut oda, mivel általában mélyedésekben, vízmosásokban, domoldalak aljánál futnak az ösvények. Továbbá a pont az ösvény felett nyitottabb az erdő, így több a fény, meg a csapadék is.

Cpt. Flint 2020.10.14. 10:06:38

"Ez annyit elárul a gombahelyzetről, hogy gyökérkapcsolt gombákra még ne számítsunk."
Nem igazán értem az összefüggést.
Mindenesetre vasárnap a kertemben a simafenyő és az erdeifenyő alatt csodás fiatal szemcsésnyelű fenyőtinóru telepeket észleltem. Jelölőfestékkel körbefestegettem, vártam még két napot és tegnap reggel (zuhogó esőben) összeszedtem vagy másfél kilót. És már láttam újabbakat is nőni. Szóval van gyökérkapcsolt is. Érdekes módon a feketefenyők, törpefenyők környékén semmi...
www.instagram.com/p/CGUQADlDT6u/

Tavaly ősszel hasonló időjárásban egy rakás vörösödőtejű rizikét fedeztem fel a kertben egy feketefenyő és törpefenyő által alkotott zugban. Idén egyelőre még nyoma sincs. Mondjuk tavaly november elsején szedtem, szóval még van esély.

beetee 2020.10.14. 10:21:35

A penészes termőtest nem rizike. Vöröses nyálkás lesz.
És az utolsó előtti képen is az van.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.15. 05:12:13

@Cpt. Flint: A tapasztalataim szerint, ha tintagombákra, meg más, kis kalapú, vékony tönkű (pl.: kígyógombák, porhanyósgombák) gombákra bukkanok, akkor gyökérkapcsoltakat alig látok. Ezek reagálnak a leggyorsabban az esőre, a gyökérkapcsoltakra meg várni kell még vagy egy hetet. Addigra meg ezek már lecsengenek.
Jó kis fenyőid vannak.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.15. 05:13:46

@beetee: Annak nagyon örülnék. Még nem találtam sosem. Rizikét is ezen a helyen találtam először.

beetee 2020.10.15. 08:55:51

@Gyalogrépa: Biztos, hogy az.
Egyébként pont ugyanazt az élőhelyet szereti, mint a rizike.
Finom gomba. Én jobban szeretem, mint a rizikét. Vicces sötétlilába vált hő hatására főzéskor.:)))

kocsmagomba 2020.10.16. 20:20:48

A Mátra csak most, 5 nap folyamatos eső után érte utol ezt az állapotot. Ma alig 2 óra alatt 50-60 db nagy őzlábat szedtem. Hát, nem tudom, én nem értek veled teljesen egyet: a frissen szedett őzláb, kirántva, a gombász instant azonnali jutalma. Ilyenkor még a nyíltabb kalap is olyan vastag húsú, mint a velőrózsa rántva. :) A többivel meg mókolunk valamit holnap...
Ellenben pár darab lila pereszke és pár darab nagyon friss fiatal barna érdestinóru volt a zsákmány. Gyökérkapcsolt. Pedig irgalmatlan szárazság volt egészen múlt szombatig errefelé. Volt még májgomba, majdnem friss, jönnek a kénvirággombák is.
A végén, kora délután akkora köd volt az erdőben, hogy abba kellett hagyni a gombászást!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.17. 05:14:11

@kocsmagomba: Ezen a hétvégén fenyőtinórura, talán még lila pereszkére, meg nagyon talán trombitagombára utazunk. Legfeljebb lesz rizike, meg őzláb. :)

kocsmagomba 2020.10.17. 07:46:20

@Gyalogrépa: bocs, el is felejtettem, mert nem gyűjtöm: sárga gyűrűs fenyőtinóru is volt már vörösfenyő alatt szépen. Meg persze gyapjas tinta, de azért csak a garázs sarkáig kell most mennem, van ott néhány friss darab.

Cpt. Flint 2020.10.20. 13:02:28

@Gyalogrépa: Azóta leszedtem a kertben még 3/4 kiló fenyőtinórut. És felfedeztem, hogy a szomszédnál is kijött egy csomó az én erdeifenyőm átnyúló gyökereihez kapcsoltan. Csak éppen ő nem vette észre, és már sajnos elöregedtek és a folytonos esőtől szivaccsá áztak.
Most már a fekete fenyők alatt is volt fenyőtinóru, de a kalapbőre sokkal sötétebb volt, mint az erdei és simafenyő alattiaké. Alig lehetett meglátni a fonnyadó fű között.

Szürke tölcsért nem találtatok? Én tavaly azt is sokat szedtem, gyűrűs tuskógombával együtt.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.10.22. 04:05:15

@Cpt. Flint: Nem találtunk egyiket sem. Pedig áthaladtunk egy tuskógombával eléggé alaposan átfertőzött területen.
süti beállítások módosítása