"Hogy lesztek nyitva jövő héten, meg az után?" Ez volt a mai piacozás egyik legfontosabb kérdése. Sajnos a termelők mostanra már teljesen eltűntek. "Krumplival nem éri meg kijárni, amúgy is minden elfagy" mondták ősszel. A zöldség-gyümölcsös kereskedők egy része sem nyit ki tavaszig. Ebben van valami, mert a paprikákat válogatni kellett. Sok volt az átfagyott példány. A krumplit már most is takargatták, mert az különösen érzékeny fagypont körüli hőmérsékletre. A kelbimbó pár fokos mínuszt simán kibír fagykár nélkül. Amúgy a halasnál, csirkésnél hatalmas sorok, a disznós hentes már szabadkozott egy vásárlónak: eladott szinte mindent. Ja, és persze a savanyúságosnál is hosszú volt a sor. Vettem savanyú káposztát, meg káposzta leveleket is, szóval lesz töltött káposzta. A füstölt hús és hátszalonna is ahhoz kell. Nyers hátszalonna már elfogyott, vagy nem is volt. Ez van, a sóval kell majd vigyázni. Ma kapok tuti fűszerpaprikát is, öröm és boldogság. Jobb lett volna a disznóságokat mind mangalicából, de az most nem jött össze. Darálva, fűszerezve, vagy felfüstölve a bóti disznó se rossz. Mondjuk, pont a hátszalonna mangalica, aminél kis hátrány, hogy könnyebben olvad a töltelékben. Nem baj, megőrzöm a lelki békémet. A flegmaság Karácsony közeledtével aranyat ér.
A bejegyzés trackback címe:
https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/14507138
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Attilajukkaja 2018.12.27. 12:47:56
Nálunk a karácsonyi ünnepek után a halas átadja a pultját a virsliárusoknak. A két ünnep között nem is lehet friss halat kapni. :o)
A savanyúshoz csak most akarok elmenni, mert karácsony előtt reménytelen volt. Nem készítek töltött káposztát, de a szilveszter utáni korhely leveshez ragaszkodom!
A savanyúshoz csak most akarok elmenni, mert karácsony előtt reménytelen volt. Nem készítek töltött káposztát, de a szilveszter utáni korhely leveshez ragaszkodom!
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.28. 05:49:38
@Attilajukkaja: Nálunk is így volt tavaly. Márciusig ki sem nyitott, azt hittük, végleg bezárt. Mondjuk, idén ott egy deka halat nem vettem, de ez más tészta. Hanem a multis halkínálat egész jó: volt így harcsapaprikás, halleves (nem paprikás-magyaros-halászos) meg serpenyős sült krumplisalátával egy héten belül.
Savanyúsnál öt percet sem kellett sorban állni. Fél órás sorban állással itt sem lett volna töltött káposzta. :)
Savanyúsnál öt percet sem kellett sorban állni. Fél órás sorban állással itt sem lett volna töltött káposzta. :)
Attilajukkaja 2018.12.28. 12:57:47
@Gyalogrépa:
"Márciusig ki sem nyitott"
Jesszumpepi! Én is aggódtam volna. :o)
Én jó előre be szoktam szerezni a karácsonyi halat, és jobb híján, lefagyasztom. A hal jól bírja.
A jó hír, hogy most jövök a piacról és senki nem volt a savanyúságosnál, így lesz korhely levesünk és lencsefőzelékünk is elsején. :o)
"halleves (nem paprikás-magyaros-halászos) "
Ez izgalmas. Ha van recepted, megnézem, mert imádom a halleveseket.
"Márciusig ki sem nyitott"
Jesszumpepi! Én is aggódtam volna. :o)
Én jó előre be szoktam szerezni a karácsonyi halat, és jobb híján, lefagyasztom. A hal jól bírja.
A jó hír, hogy most jövök a piacról és senki nem volt a savanyúságosnál, így lesz korhely levesünk és lencsefőzelékünk is elsején. :o)
"halleves (nem paprikás-magyaros-halászos) "
Ez izgalmas. Ha van recepted, megnézem, mert imádom a halleveseket.
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.28. 20:13:43
@Attilajukkaja: bevallom, a savanyú káposztának volt valami utóíze, nem is szeretnék beszélni róla többet. Bánom hogy megvettem. Megint magmanak kellett volna savanyítani.
A halleves rém egyszerű, mint egy húsleves - majd meglátod. Akkor nem fotóztam, méricskéltem, mert nem volt rá idő. Viszont ma megvettem minden alapanyagot a következő adaghoz, amiből már poszt is készül.
A halleves rém egyszerű, mint egy húsleves - majd meglátod. Akkor nem fotóztam, méricskéltem, mert nem volt rá idő. Viszont ma megvettem minden alapanyagot a következő adaghoz, amiből már poszt is készül.
Benikuty 2018.12.28. 21:50:09
Ha igaz, lesz szárhegyi savanyú káposztánk...Ha nem, javaslom keresd meg a belvárosi piacon Marikát, nagyon korrekt.
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.29. 05:25:04
@Benikuty: Köszönöm a tartalék tervet. Addig türelmesen várom a szárhegyit.
Attilajukkaja 2018.12.29. 10:32:04
@Gyalogrépa:
"a savanyú káposztának volt valami utóíze"
Nálunk szerencsére hozzáadott gyorsító szerek nélkül árulja a néni. De már én is vettem máshol borzasztó ízű savanyúságot. Soha többé!
"már poszt is készül"
Nagyszerű! :o)
Én a múltkor ezt csináltam meg: luckypeach.com/recipes/fishermans-stew/
"a savanyú káposztának volt valami utóíze"
Nálunk szerencsére hozzáadott gyorsító szerek nélkül árulja a néni. De már én is vettem máshol borzasztó ízű savanyúságot. Soha többé!
"már poszt is készül"
Nagyszerű! :o)
Én a múltkor ezt csináltam meg: luckypeach.com/recipes/fishermans-stew/
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.30. 05:22:41
@Attilajukkaja: A luckypeach link és a főoldaluk is jelszót és felhasználónevet kér, regisztrációra nincs lehetőség.
Be tudnád szúrni a recept szövegét?
Be tudnád szúrni a recept szövegét?
A fickó 2018.12.30. 21:08:22
@Attilajukkaja:
Virsliárus? :O Ki vesz ilyen helyen akármilyen virslit is ... de , nem akarok most virslire gondolni sem. :)
Virsliárus? :O Ki vesz ilyen helyen akármilyen virslit is ... de , nem akarok most virslire gondolni sem. :)
A fickó 2018.12.30. 21:14:03
@Attilajukkaja: "Én jó előre be szoktam szerezni a karácsonyi halat, és jobb híján, lefagyasztom. A hal jól bírja."
Sajnos nem bírja jól - sőt kifejezetten rosszul bírja. Ám van az a fajta ipari fagyasztás, ami után pl. egy tonhal igen jó marad, pl. sushi-hoz.
Sajnos nem bírja jól - sőt kifejezetten rosszul bírja. Ám van az a fajta ipari fagyasztás, ami után pl. egy tonhal igen jó marad, pl. sushi-hoz.
A fickó 2018.12.30. 21:16:47
@Gyalogrépa: "A halleves rém egyszerű, mint egy húsleves"
Ja, és fél óra főzés elég neki. :)
Ja, és fél óra főzés elég neki. :)
A fickó 2018.12.30. 21:24:21
@Benikuty: "Ha igaz, lesz szárhegyi savanyú káposztánk..."
Hát, lehet ehhez is kellene valami gyorsító adalék ... addig is olyan kiváló lett a sav.kápim, hogy ihajj. Ez a Japán lapos hibrid, nagyon alkalmas erre.
Hát, lehet ehhez is kellene valami gyorsító adalék ... addig is olyan kiváló lett a sav.kápim, hogy ihajj. Ez a Japán lapos hibrid, nagyon alkalmas erre.
Attilajukkaja 2018.12.30. 22:02:06
@Gyalogrépa:
Ha minden igaz, elküldtem neked a receptet.
@A fickó:
"Sajnos nem bírja jól - sőt kifejezetten rosszul bírja."
Akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.
"Ki vesz ilyen helyen akármilyen virslit is ... "
Sokan. Gondolod, hogy a stand helye határozza meg az árú minőségét?
A lényeg, hogy a halasnak nem éri meg kinyitni, a mellette lévő virsliárus így háromszor gyorsabban tudja kiszolgálni a virsliért sorban állókat. Januárban aztán visszatér a régi felállás.
Ha minden igaz, elküldtem neked a receptet.
@A fickó:
"Sajnos nem bírja jól - sőt kifejezetten rosszul bírja."
Akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.
"Ki vesz ilyen helyen akármilyen virslit is ... "
Sokan. Gondolod, hogy a stand helye határozza meg az árú minőségét?
A lényeg, hogy a halasnak nem éri meg kinyitni, a mellette lévő virsliárus így háromszor gyorsabban tudja kiszolgálni a virsliért sorban állókat. Januárban aztán visszatér a régi felállás.
Benikuty 2018.12.31. 02:34:24
@A fickó: A fagyasztás mindenképp kényszermegoldás, de nem látom be, miért ne lehetne frissen beszerezni. Akinek úgy jó, egye is meg.
Más: említett helyen állítólag lapos káposztát árulnak savanyítva.
Más: említett helyen állítólag lapos káposztát árulnak savanyítva.
Attilajukkaja 2018.12.31. 11:10:48
@Benikuty:
"Akinek úgy jó, egye is meg."
Jó étvággyal meg is szoktuk enni!!!
Előre pedig azért érdemes megvenni, hogy utolsó nap ne kelljen kilométeres sorokat állni a halért, vagy azért, mert a családban a horgászok nem a befagyott tavakban szeretnek horgászni. De van, hogy eleve fagyasztott tengeri halat veszek. A trükk talán az, hogy ügyesen kell felengedni!
"Akinek úgy jó, egye is meg."
Jó étvággyal meg is szoktuk enni!!!
Előre pedig azért érdemes megvenni, hogy utolsó nap ne kelljen kilométeres sorokat állni a halért, vagy azért, mert a családban a horgászok nem a befagyott tavakban szeretnek horgászni. De van, hogy eleve fagyasztott tengeri halat veszek. A trükk talán az, hogy ügyesen kell felengedni!
Benikuty 2018.12.31. 11:39:40
@Attilajukkaja: Örülök neki, hogy jó étvággyal eszik! Mint írtam, a hagyományos fagyasztás egy kényszermegoldás, alkalmazom én is, de aztán mindig megfogadom: soha többé. Sajnos rendszeresen túlvásárolom magam, és megint csak fagyasztok.
A háztartási fagyasztás súlyosan roncsolja a halhús szövetszerketét, amit nem lehet kivédeni, helytelen, vagyis gyors kiolvasztással viszont további minőségromlást lehet előidézni.
Megoldás lenne egy sokkolva fagyasztó, de nincs erre a célra kb. 1 millióm.
Azt azért megjegyzem,-megköszönve jóindulatú bejegyzését,-technológiai kérdésekben élelmiszermérnök barátom segítségére mindig számíthatok. Ezzel e lehetőséggel élek is, de jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot (amit nem mindig tudok megfogadni)
Boldog új esztendőt kívánok, és kézcsókomat küldöm!
A háztartási fagyasztás súlyosan roncsolja a halhús szövetszerketét, amit nem lehet kivédeni, helytelen, vagyis gyors kiolvasztással viszont további minőségromlást lehet előidézni.
Megoldás lenne egy sokkolva fagyasztó, de nincs erre a célra kb. 1 millióm.
Azt azért megjegyzem,-megköszönve jóindulatú bejegyzését,-technológiai kérdésekben élelmiszermérnök barátom segítségére mindig számíthatok. Ezzel e lehetőséggel élek is, de jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot (amit nem mindig tudok megfogadni)
Boldog új esztendőt kívánok, és kézcsókomat küldöm!
Attilajukkaja 2018.12.31. 13:46:32
@Benikuty:
"A háztartási fagyasztás súlyosan roncsolja a halhús szövetszerketét, amit nem lehet kivédeni, helytelen, vagyis gyors kiolvasztással viszont további minőségromlást lehet előidézni."
Köszönöm a tanítást, de ezekkel a problémákkal én is tisztában vagyok. Amúgy nem minden halfajta fagyasztható jól házi fagyasztókban, főleg a fehér, lemezkés húsúak nem. Nekem van egy mínusz 80-as hűtőm (munkahelyen), abban kicsit jobban megy.
" jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot".
Nagyszerű! Ennek őszintén örülök.
Neked is BÚÉK!
"A háztartási fagyasztás súlyosan roncsolja a halhús szövetszerketét, amit nem lehet kivédeni, helytelen, vagyis gyors kiolvasztással viszont további minőségromlást lehet előidézni."
Köszönöm a tanítást, de ezekkel a problémákkal én is tisztában vagyok. Amúgy nem minden halfajta fagyasztható jól házi fagyasztókban, főleg a fehér, lemezkés húsúak nem. Nekem van egy mínusz 80-as hűtőm (munkahelyen), abban kicsit jobban megy.
" jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot".
Nagyszerű! Ennek őszintén örülök.
Neked is BÚÉK!
Benikuty 2018.12.31. 14:16:50
@Attilajukkaja: a -80 fok nem boldogít, de hinni benne ettől még lehet.
Attilajukkaja 2019.01.01. 14:07:05
@Benikuty:
A -80 fok mióta hit kérdése?
Amúgy -20-on is lehet jól fagyasztani. Én mindig jól becsomagolom a halat, hogy ne veszítsen a nedvességéből, és vízben, lassan engedem fel.
Diskurálj el erről kicsit a csúcsséfeiddel!
Amúgy cseppfolyós nitrogénben is fagyaszthatnék, de az már túlzás lenne. :o)))
A gravlaxnak szánt lazacfilét amúgy is javasolják előre lefagyasztani, aztán felengedni, egészségügyi okokból.
A -80 fok mióta hit kérdése?
Amúgy -20-on is lehet jól fagyasztani. Én mindig jól becsomagolom a halat, hogy ne veszítsen a nedvességéből, és vízben, lassan engedem fel.
Diskurálj el erről kicsit a csúcsséfeiddel!
Amúgy cseppfolyós nitrogénben is fagyaszthatnék, de az már túlzás lenne. :o)))
A gravlaxnak szánt lazacfilét amúgy is javasolják előre lefagyasztani, aztán felengedni, egészségügyi okokból.
Benikuty 2019.01.01. 14:50:26
@Attilajukkaja: a hagyományos(lassú) fagyasztás roncsolja a hal szövetszerkezetét, attól függetlenül, hogy -20 vagy -80 fokra hűtjük.
Nincsenek csúcsséfeim :D
Fagyasztás előtt belsőkamrás vákumozóval, 80 mikronos zacskóba teszem a halat, ezt megvéd ugyan a kiszáradástól, viszont a nagyméretű jégkristályok okozta roncsolódástól nem, még a legjobb halhús is elveszti a feszes tartását.
A gravlax egész más dolog, nem erről volt szó.
Nincsenek csúcsséfeim :D
Fagyasztás előtt belsőkamrás vákumozóval, 80 mikronos zacskóba teszem a halat, ezt megvéd ugyan a kiszáradástól, viszont a nagyméretű jégkristályok okozta roncsolódástól nem, még a legjobb halhús is elveszti a feszes tartását.
A gravlax egész más dolog, nem erről volt szó.
Attilajukkaja 2019.01.01. 15:18:17
@Benikuty:
Minden fagyasztás roncsol, kivéve a nagyon lassú fagyasztást, amit bizonyos vegyszerek (pl. dimetil szulfoxid) jelenlétében végeznek, amelyek megakadályozzák a jégkristályok kialakulását. Ilyen eljárással fagyasztanak le bizonyos sejteket (köldökzsinór vér, sperma, stb), amiket bizonyos idő után újjá akarnak éleszteni.
Az élelmiszereknél a roncsolást gyorsfagyasztással lehet csökkenteni, de kiküszöbölni nyilván nem. Ami nem is mindig baj. Ezt tapasztalatból tudom.
"Nincsenek csúcsséfeim "
????
Pedig azt írtad, hogy "jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot".
Minden fagyasztás roncsol, kivéve a nagyon lassú fagyasztást, amit bizonyos vegyszerek (pl. dimetil szulfoxid) jelenlétében végeznek, amelyek megakadályozzák a jégkristályok kialakulását. Ilyen eljárással fagyasztanak le bizonyos sejteket (köldökzsinór vér, sperma, stb), amiket bizonyos idő után újjá akarnak éleszteni.
Az élelmiszereknél a roncsolást gyorsfagyasztással lehet csökkenteni, de kiküszöbölni nyilván nem. Ami nem is mindig baj. Ezt tapasztalatból tudom.
"Nincsenek csúcsséfeim "
????
Pedig azt írtad, hogy "jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot".
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.01.01. 16:33:06
@Attilajukkaja: Köszönöm a receptet.:)
Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.01.01. 16:44:55
@Attilajukkaja: Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy élelmiszer víztartalma, annál kevésbé bírja a fagyasztást: ebben a halak egészen rosszul állnak. De persze én is vásárolok fagyasztott halat, de közel sem ugyanaz a minőség, mint a frissnél. Meg aztán a hőelvonás tempója sem mindegy. A legjobb, ha a fagyasztani kívánt dolog vékony és legalább az egyik oldala lapos, amivel a hőcserélőre kell fektetni. Így fagy meg a lehető leggyorsabban.
Persze ideális esetben folyékony nitrogénbe kell süllyeszteni. :)
Persze ideális esetben folyékony nitrogénbe kell süllyeszteni. :)
Attilajukkaja 2019.01.01. 16:57:28
@Gyalogrépa:
"Köszönöm a receptet"
Szóval megkaptad? De jó! :o)))
Én megcsináltam, de a petrezselymes olajat kihagytam, és így is nagyon különleges lett.
"én is vásárolok fagyasztott halat, de közel sem ugyanaz a minőség, mint a frissnél"
Ezt senki nem vitatja, de a szürke és az afrikai harcsa nagyon jól bírja a fagyasztást. A lazac is.
Gondolom, vannak emberek, akik december 24.-én vagy 25.-én mennek ki lék-horgászni, hogy tökéletes minőségű halat szerezzenek be az ebédre/vacsorára, de én nem tartozom ezek közé.
"a hőelvonás tempója sem mindegy"
Tisztában vagyok vele. Ezért jobb a mínusz 80, mint a mínusz 20.
"ideális esetben folyékony nitrogénbe kell süllyeszteni."
Lehet, hogy egyszer brahiból kipróbálom. :o)
Nem túl gazdaságos megoldás, de egy kísérletet megér.
"Köszönöm a receptet"
Szóval megkaptad? De jó! :o)))
Én megcsináltam, de a petrezselymes olajat kihagytam, és így is nagyon különleges lett.
"én is vásárolok fagyasztott halat, de közel sem ugyanaz a minőség, mint a frissnél"
Ezt senki nem vitatja, de a szürke és az afrikai harcsa nagyon jól bírja a fagyasztást. A lazac is.
Gondolom, vannak emberek, akik december 24.-én vagy 25.-én mennek ki lék-horgászni, hogy tökéletes minőségű halat szerezzenek be az ebédre/vacsorára, de én nem tartozom ezek közé.
"a hőelvonás tempója sem mindegy"
Tisztában vagyok vele. Ezért jobb a mínusz 80, mint a mínusz 20.
"ideális esetben folyékony nitrogénbe kell süllyeszteni."
Lehet, hogy egyszer brahiból kipróbálom. :o)
Nem túl gazdaságos megoldás, de egy kísérletet megér.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal